SPOZNAJTE skupino Svetnik

ZAČETNA OPOMBA: Vse tule napisano drži z upoštevanjem dejstva, da menda po letu 2008 ni bilo več posodobitev. Če potrebujete besedilo za javno predstavitev, se, prosim, obrnite na nas (kontakt na vstopni strani), da preverimo ali dopolnimo, kar potrebujete.


Glasbena skupina Svetnik
je luč sveta ugledala sredi leta 2001. Od vsega začetka smo ustvarjali in izvajali sodobno krščansko popularno glasbo. Po petih letih delovanja smo se osredotočili na slavilno glasbo, ki glasbeno-zvrstno na prvi pogled ni nič drugačna, pa vendar je nekaj posebnega. Lahko bi rekli, da smo se vrnili h koreninam. Slavljenje je način molitve. Ni nastop za publiko, ampak s skupino skušamo voditi vse zbrane na intimen prostor osebnega srečanja z Gospodom. Tudi ni nastop iz tega vidika, ker je zaželeno, da skupaj zapojemo Bogu. Da se skupaj spomnimo, kaj vse je storil za nas in kakšna je njegova vrednost. Da ga zopet postavimo v središče, na prvo mesto in da mu dovolimo, da nam spregovori in nas spreminja.

Začetki skupine so povezani z župnijo Sv. Jožefa Delavca v Račah (pri Mariboru), domačo župnijo, kjer je Svetnik gotovo največkrat spremljal bogoslužje. Ime Svetnik nosi skupina od vsega začetka in z njim opogumlja sebe in mlade, da se trudijo približevati vzoru pravih svetnikov. Skozi leta se je zasedba skupine veliko spreminjala. V spremljevalnem bendu je doslej na koncertih in v studiih sodelovalo čez trideset različnih glasbenikov. Jedro skupine pa je ostajalo isto. Ob vodju skupine Tadeju Vindišu (vokal, kitara, avtorstvo, produkcija) je treba izpostaviti vsaj še Matjaža Vertuša (bas - od 2001). Temelj zasedbe je želja slaviti Boga na relevanten način in voditi ljudi k živemu Bogu. Zraven sodi tudi prijateljstvo in veselje do glasbe.

Prvi večji javni nastop skupine Svetnik je bil 1. festival duhovne ritmične glasbe leta 2002, danes znan pod imenom Ritem Duha, kjer smo se predstavili z uspešnico "Zbudi se", ki se je po nekaj letih izkazala kot naša najbolje vrtena pesem na radijih. Po tem festivalu sem (Tadej) začel navezovati stike z ostalimi krščanskimi glasbeniki, skušal spodbujati sodelovanje in postal urednik spletnega foruma o duhovni ritmični glasbi. Še istega leta smo s Koplingovim društvom v Račah organizirali Večer duhovne ritmične glasbe, v naslednjih letih znan kot RačeFest. Leta 2003 se je Svetnik na Ritmu Duha predstavil s pesmijo "Ti si ob meni" in prejeli smo nagrado za najboljše besedilo, 2. nagrado strokovne žirije in dosegli 2. mesto z glasovi poslušalcev. "Ti si ob meni" je postala najbolj razpoznavna pesem skupine Svetnik.

"Kako v 10 dneh postati svetnik" pa je naslov prve zgoščenke, ki je izšla septembra 2004 pri Založbi Vox. Na njej smo postregli s 16 avtorskimi pesmimi, ki jih zaznamujejo predvsem živahni funky ritmi, lahkotne melodije in življenjska besedila. Glavna promocijska koncerta sta bila na RačeFestu 2004 in na festivalu mladih v Stični, kjer sem (Tadej) sodeloval tudi v festivalskem bendu kot glavni moški vokalist in kitarist.

Poleti 2005 so bile 'izkušnje Svetnika' obogatene še z dvema raziskovalnima projektoma, diplomskimi deli "Sodobna krščanska popularna glasba in umeščanje le-te v katoliško bogoslužje" in "Glasbene preference in njihova povezanost s psihosocialnimi značilnostmi mladostnikov". Obe sta dosegljivi v knjižnicah (Cobiss 1, Cobiss 2).

Od leta 2006 aktivno sodelujemo s Prepihom - potujočim misijonom. Naši največji skupni projekti so Kampi z misijonom 2006, 2007 in 2011 - šestdnevni poletni avanturi v Strunjanu/Kopru, ko smo z mladimi iz cele Slovenije slavili Boga na sto načinov. Svetnikova glavna skrb je bilo slavljenje z glasbo, vsaj dvakrat dnevno pod šotorom. V sezoni 2006/2007 smo se s Prepihom odpravili tudi po Sloveniji, v sezoni 2007/2008 pa se redno srečujemo v Ljubljani in Mariboru, predvsem z namenom, da skupaj slavimo.

Naslednja (druga) zgoščenka prinaša sveže slavilne pesmi - prav te, ki jih tako radi skupaj prepevamo na slavljenjih. CD z naslovom "Največji" je izšel 10.11.2008, in sicer kot prvi projekt pod blagovno znamko Prepih Media. Nov album lahko dobite ugodno in enostavno v spletni trgovini PrepihMedia.com, kjer najdete tudi veliko druge dobre glasbe...

Sledilo je še več zgoščenk in mnogo dogodkov, a po pravici povedano, si ne vzamemo več časa, da bi vse to pisali... ;)p.s. HVALA vsem, ki nas podpirate na kakršnekoli način! Brez vaše pomoči ne bi mogli izpolnjevati tega poslanstva. Čeprav bi bilo treba nekatere posebej izpostaviti, tukaj ne bom našteval zahval, bo pa prostor za njih gotovo zopet na ovitku novega CD-ja.


© 2002-2011 Svetnik. Javna uporaba vsebin dovoljena s pridobljenimi pooblastili avtorjev. Optimizirano za IE5 in MF1. Foto: ŠpelaB. Avtor in urednik: TadejV, NiceWeb.