BERITE SVEŽE - Svetnikov blog

<<< Sveže objave najdete na naši Facebook strani, starejše pa spodaj...


STAREJŠE OBJAVE:
(Za lažje razumevanje perspektive: blog piše Tadej,
razen v primerih, kjer je naveden drug avtor.)

1. okt 2010 - Smisel življenja je ____.
Se še spomnite, da smo že na tisti stari oranžni spletni strani imeli zapisano vprašanje "Ste se že kdaj vprašali, kaj je smisel življenja?" Morda je bilo že na prvi spletni strani, tega se ne spomnim dobro, zdi se mi pa, da je res. Skratka, to izzivalno vprašanje nas spremlja že od samih začetkov, ampak resnici na ljubo takrat nismo imeli na to temo za ponuditi kaj drugega kot naših pesmi. Prišel pa je čas, ko lahko ponudimo tudi nekaj več! Življenjska vprašanja so vedno aktualna in prav je, da razmišljamo o njih in iščemo odgovore. Zelo lepa priložnost, za odkrivanje smisla življenja je tečaj Alfa. Veseli smo, da vas lahko v kratkem povabimo na kar štiri tečaje na različnih koncih Slovenije (2 na Primorskem, in po 1 v Ljubljani in Mariboru). Več informacij lahko najdete na www.alfatecaj.si. Izkoristite priložnost in se pridružite, zabavno in sproščeno bo - po tem je tečaj Alfa znan ;)

16. maj 2010 - Ste brali?
Verjetno ste že opazili, da ta rubrika spletne strani ni več podobna blogu :). Občasno pa si še le vzamem kaj časa, da zapišem kakšno novico, misel ali obvestilo. Morda je se še najde kdo, ki tole rad prebere in ga kaj nagovori...
A ste slišali danes pri maši 2. berilo? Brali smo odlomek iz Razodetja: "In kdor je žejen, naj pride. Kdor hoče, naj zastonj zajame vodo življenja. Ta, ki pričuje za te reči, pravi: »Da, pridem kmalu.« »Amen, pridi, Gospod Jezus!«" Vas spominja na katero pesem? Vsi, ki ste žejni! In res, včeraj smo v naši župniji še posebej klicali tudi Svetega Duha in prišel je na naše brimance. Molimo še naprej za njih. Naslednjo soboto pa jih bomo že sprejeli v Jožefov mladinski center. Ostali pa tudi vabljeni na kratko slavljenje ob pol osmih.
Pa še nekaj: ste našli v prejšnji številki Družine članek o tečaju Alfa? "ALFA PREBUDI ŽUPNIJO: Tečaj Alfa – učinkovit odgovor na izziv evangelizacije". Kliknite na povezavo in lahko preberete predstavitveni članek + odzive udeležencev našega Alfa seminarja v Celju.

22. mar 2010 - Tečaj Alfa v Sloveniji
Tečaj Alfa je odličen program evangelizacije, ki bi ga rad izpostavil prav zdaj, saj konec aprila organiziramo predstavitev in usposabljanje pri sv. Jožefu v Celju. Predlagam, da si interesenti več informacij ogledate kar na www.alfatecaj.si.

13. feb 2010 - Začenjamo s slavljenji
V sodelovanju z MD Frka v Račah organiziramo slavljenja, ki bodo enkrat mesečno, predvidoma po sobotah zvečer. Začenjamo v soboto, 20. 2., ob 19. uri. Slavljenje bo potekalo v cerkvi v Račah, Svetnik ga bo vodil v 4-članski zasedbi (tudi z bobni), namenjeno je vsem generacijam, seveda pa še najbolj mladim. Po slavljenju vabljeni v Jožefov mladinski center, ki je v kletnih prostorih.

13. feb 2010 - Fotke na Facebook-u
V tem tednu se je Svetnik pojavil tudi na Facebook-u. Lahko postanete naš prijatelj in tako dobite tudi dostop do fotografij z naših koncertov in slavljenj. Poiščite nas, naše FB ime je preprosto "Skupina Svetnik".

21. okt 2009 - Mesec dni po izidu
Mesec dni po izidu plošče "Brez besed" je prenovo doživela tudi spletna stran. Sedaj lahko na njej prisluhnete tudi odlomkom z nove plošče in si snamete besedila z nadpisanimi akordi. Na strani "Povejte" pa boste našli povezave do strani, kjer lahko napišete svoje mnenje o naših ploščah.
Kot ste lahko videli med dogodki, je skupina Svetnik po kratki pavzi zaradi rojstva malega Samuela od avgusta dalje spet aktivna. Dopisali smo nekaj dogodkov, ki so pred nami, nekaj nam jih je vmes že ušlo, se bomo pa v prihodnje spet trudili, da bodo prihajajoči dogodki pravočasno objavljeni. Vabljeni na naša slavljenja in koncerte, lahko pa nas povabite tudi sami.

29. avg 2009 - Informacije o novem CD-ju
Verjetno ste že zasledili, da je skupina Svetnik zopet v 'akciji' in pred nami je izid tretjega samostojnega albuma z naslovom "BREZ BESED". Informacije o novi plošči, ki bo izšla 19. septembra (se vidimo v Stični!), si lahko ogledate v spletni trgovini naše založbe Prepih Media >

19. apr 2009 - Besedila, akordi, note
Evo, stari dolgovi so poravnani: zdaj so tudi na Svetnikovih spletnih straneh objavljena besedilaz akordi vseh naših pesmi oz. povezave do njih. Tisti, ki ste besedila pesmi z albuma "Največji" iskali že prej, ste jih verjetno že našli na PrepihMedia.com. Za nove interesente pa je odslej vse zbrano na podstrani Okusite. Upamo, da vam bo to gradivo prišlo prav in da bo uporabljeno v Božjo slavo. Prosimo vas, da pri morebitni uporabi spoštujete avtorske pravice in tako podprete ustvarjanje kakovostne krščanske glasbe.

16. apr 2009 - Spet pripravljamo + novo
Težko je verjeti, ampak je res - že pripravljamo novo ploščo, ki bo izšla predvidoma konec letošnjega poletja. Na njem bodo novi avtorski komadi in priredbe že znanih, kaj več pa vam zaenkrat še ne bom izdal.
Obenem vas vabim k poslušanju nocojšnje oddaje na radiu Ognjišče, poslušali bomo Tima Hughesa in album Holding nothing back. Naslednjih 14 dni bo ta album v spletni trgovini www.prepihmedia.com znižan za 15%. Poleg tega je v ponudbi veliko novosti in še prihajajo novi naslovi.

2. mar 2009 - "Bodite sveti"
Skozi vsa leta, odkar hodimo naokrog po Sloveniji in smo občasno kaj malega prisotni tudi v medijih, nas pogosto sprašujejo, zakaj smo si nadeli ime Svetnik. Na kratko povedano smo vsi poklicani k svetništvu in na to spominja tudi naše ime. To pa pišem zato, ker sem ravno sedaj ob jutranjem branju dnevne Božje besede videl, da je danes na vrsti odlomek iz 3. Mojzesove knjige, kjer Bog naroča: "Bodite sveti, kajti jaz, Gospod, vaš Bog, sem svet." (3Mz 19,1) Potem dalje Bog tudi lepo razloži, kaj vse to zajema. Napisano je sicer kot stroga navodila, kaj moramo delati in česa ne smemo. Če vas moti ta jezik, si malo 'prevedite' in razumite tole kot priporočila in dobronamerne nasvete, kako doseči naš cilj - svetnost. Mislim, da je lepa spodbuda za postni čas, v katerega smo pred kratkim vstopili.

19. feb 2009 - Nova oddaja
Ne prezrite nove oddaje na Radiu Ognjišče. Če vas zanima ta stran in sedaj berete tole, potem bo za vas gotovo zanimiva tudi nova tedenska oddaja o DRG ali o sodobni krščanski glasbi, kot ji sam raje rečem. Torej vsak PETEK ob 19. uri na Radiu Ognjišče. In zakaj se ta oddaja še toliko bolj tiče nas? Ker nastaja v sodelovanju z našo založbo Prepih Media. Vsaka druga oddaja (torej vsakih 14 dni) je posvečena tuji glasbi in vsebino teh oddaj pripravlja Prepih Media, ki vsa ta znana imena tuje krščanske glasbe tudi zastopa v Sloveniji. Prva taka oddaja je že bila 6.2., ko je bil predstavljen album Matta Redmana, Blessed be Your name. Naslednja oddaja posvečena tuji glasbi pa je že jutri zvečer, in sicer bomo poslušali Chrisa Tomlina in zgodbo njegovega albuma Arriving. No, sicer pa kot že rečeno - vabljeni k poslušanju prav vsak petek zvečer!

29. jan 2009 - Besedila z akordi
Od ponedeljka je na voljo to, kar ste dolgo čakali in mnogi nenehno spraševali - besedila z akordi, in sicer za vse pesmi z albuma Največji. Tukaj na strani še sicer ni novih povezav za posamezno pesem, jih pa najdete na portalu naše založbe PrepihMedia.com.

26. dec 2008 - 9 mesecev adventa
Ja, božič je za nami, sicer pa voščilo še velja, ker bomo še dolgo v božičnem času in vzdušju in še dolgo se bomo spominjali božične zgodbe.

Tisto z adventom v naslovu in spodaj v voščilu pa mislmi resno. Za naju se advent še ni končal. Letos je bil adventni čas za naju prav poseben in ga bova najbrž podaljšala še vse do aprila. Dominika je noseča, kot najbrž marsikdo že ve, ker sem povedal na koncertih in na radiu. Sicer je za Dominiko kar težko, ker mora ležati (je v bolniški), ampak sva v veselem pričakovanju. Bova vesela, če se nas še kdo spomni v molitvi. In seveda hvala za vse dosedanje molitve!
Včeraj sem bil pri božični maši na Studencih v Mariboru, kjer sta za glasbo poskrbela naš basist Matjaž in njegova Mateja (z nami je igrala na Kampu 2007 in včasih na slavljenjih v sezoni 2007/2008) s prijatelji in ju moram res pohvaliti. Župnik p. Vinko Škafar je povedal eno zanimivo primerjavo, ki se mi je vtisnila v spomin. Tako kot žena potrebuje, da večkrat in vedno znova slišati od moža, da jo ima rad, in isto mož od žene, tako tudi mi kot verniki potrebujemo, da se vedno znova spominjamo božične zgodbe, Božjega usmiljenja in ljubezni. Ni to res? Najbolj me pritegnejo tiste božične pesmi, ki pojejo o tem, da je ta isti Bog, ki se je rodil v Betlehemskih jaslih, ki je delal čudeže, ozdravljal in uživlajl, umrl na križu in vstal - da je ta isti Jezus živ tudi danes in dela iste stvari. Njegova obljuba in ljubezen traja še danes in za vedno...
No, pa še par besed o Svetniku. Bolj poredko kaj napišem zaradi časovne stiske in zato zdaj 5 stvari naenkrat. Za nami je že kar lepo število nastopov, maš, koncertov in slavljenj. Nekaj jih še sledi v začetku leta, za nekatere se še dogovarjamo, potem pa načrtujemo spet eno pavzo. Razlog zanjo je verjetno razumljiv - pričakujem otroka in ne bo časa hoditi okoli. Ampak to ni Svetnikov konec, vsaj zaenkrat ne kaže tako. Imamo še velike načrte za prihodnost, pripravljajo se tudi obetavni projekti, pri katerih bomo sodelovali že v letu 2009 itd... CD bo na voljo še naprej in seveda vabljeni, da si privoščite tudi kaj svežega iz tujine: www.PrepihMedia.com

10. nov 2008 - IZŠEL JE!
Dočakali smo ta dan, še sam ne morem prav verjeti. Ampak je res! Novi CD z naslovom "NAJVEČJI" je izšel in je že na voljo na PrepihMedia.com, prav tako pa ga bo že nocoj možno kupiti v Kopru in v četrtek v Ljubljani - za več info poglejte med dogodke.


28. okt 2008 - Vse, kar diha
Spet imam dve veseli novici, majhni na otip in veliki po pomenu. Dobil sem še eno malo nečakinjo, ime ji je Iza. Gospod je velik in dober in nas reši tudi iz zelo težkih situacij. To je pokazal tudi pri še enem malčku naših dobrih prijateljev, ki pa mu je ime Rafael in se je rodil (mislim da) s samo 1,3kg. Mamicam in atijem čestitamo in molimo še naprej za Božje varstvo in vodstvo!
Izid CDja je pred vrati in moram povedati, da se dogajajo neverjetne stvari. Mogoče se bo komu zdelo čudno, ampak danes pa je že postalo čisto očitno, da tale CD mora nekomu iti zelo zelo na živce in bi ga rad na kakršenkoli način preprečil ali vsaj še malo prestavil. In me je kolegica spomnila, da slavljenja pa baje hudič res sploh ne prenaša. In vam povem, da sem dobil še večji zagon in voljo. Ne damo se! Vse, kar biva, vse, kar diha, vse naj slavi Boga!!!

27. okt 2008 - Fotke in posnetek
Evo nekaj naših fotk s festivala Ritem Duha (1 in 2: Patricija Belak, 3: Benjamin Kralj):

Vse fotke uradnih festivalskih fotografov si lahko ogledate na naslednjih povezavah:
Benjamin Kralj, Patricija Belak
Izvedeli pa smo tudi, da bo posnetek festivala na sporedu v soboto, 1. 11. ob 13.15 na TV SLO 1. Mogoče bo prav zabavno (jaz se najraje sploh ne bi videl), ker s kamerami res nimamo izkušenj, pa še playback nam smrdi...

25. okt 2008 - Kaj lahko naredim ?
Danes sem v avtu na radiu po dolgem času slišal pesem "What can I do" skupine the Corrs. "What can I do to make you love me, what can I do to make you care..." Tako gre refren, pa saj ga najbrž poznate. Pa sem se ob tem spomnil na Boga in njegovo ljubezen do mene (in do vsakega)... In me je čisto prevzel ta dober občutek in hvaležnost, da ne rabim narediti čisto nič in me bo imel Bog rad in bo skrbel zame. Ker te ljubezni si ne moremo prislužiti. Ta ljubezen je dar, ki ga sprejmemo in delimo naprej, ali pa ne... Hvala Ti, Oče! HVALA!
Zdaj vidim, da je že čez dva tedna zahvalna nedelja - dan pred izidom našega novega CDja!!!

20. okt 2008 - Poslušajte odlomke
Še to sem pozabil prej napisati, da lahko na www.myspace.com/svetnikworship že poslušate odlomke nekaterih pesmi z novega CDja. Malo za predokus, sicer pa boste kmalu lahko poslušali cele komade - čisto zares...

20. okt 2008 - 4 velike novosti!
Nimam časa veliko pisati, čeprav bi bilo kar precej za povedati... Ampak naj bo zaenkrat dovolj, da nakažem, katere so te velike novosti:
- natanko čez 3 tedne izide novi CD skupine Svetnik z naslovom "NAJVEČJI" - kupite ga lahko v novi spletni trgovini www.prepihmedia.com, na naših koncertih in kmalu tudi v trgovinah
- odslej smo prisotni tudi na MySpace - vabljeni: www.myspace.com/svetnikworship
- če še niste opazili, je pred nami kar nekaj javnih nastopov na različnih koncih Slovenije in tudi v medijih (glej dogodke)
- zaživela je nova založba in blagovna znamka PREPIH MEDIA, pod njenim okriljem bo izšek naš novi album, poleg tega pa Prepih Media v Slovenijo prinaša tudi veliko odlične tuje krščanske glasbe - vse to si lahko ogledate, poslušate in ugodno kupite na www.prepihmedia.com

Veseli bomo vaših odzivov na naš e-naslov svetnik[afna]racefest.net

3. avg 2008 - CD: zdaj pa zares
Pred nami je zdaj kar precej studijskega dela, jutri začnemo v studiu snemati ritem sekcijo za novi album, ki bo izšel predvidoma proti koncu leta. Moram povedati, da se je 'družini Svetnik' že v začetku leta pridružil še en prijatelj, odličen kitarist in nasploh zelo nadarjen in izkušen glasbenik - Matjaž Dajčar. Lep čas sva pripravljala aranžmaje pri njem doma na računalniku in sedaj bomo te ideje skušali uresničiti v studiu z živim bendom. Mi se že dolgo veselimo te akcije in tudi njenih učinkov. Po raznih odzivih sodeč je novi album že težko pričakovan. In da vas še malo bolj razdražim: na CD-ju bo veliko slavilnih 'hitov', ki smo jih prepevali na Kampih in raznih drugih slavljenjih - v glavnem sami taboljši komadi. Aja, mimogrede, letos bomo prisotni tudi na festivalu Ritem Duha. Po treh letih zopet na Ritmu Duha, po štirih letih zopet CD :)

No, tole je pa mail, ki kroži po Sloveniji (napisali so ga prijatelji iz Prepiha):
----------
AKCIJA!!
Upam, da tudi na morju berete mail, ker je naslednja novica res bombastična: SVETNIK (band s Kampa v Strunjanu) bo v ponedeljek 4. avgusta začel s snemanjem novega albuma s slavljensko glasbo! Kombinacija prevedenih in avtorskih komadov nam obljublja hite kot so PREČUDOVITI, POSVEČENO IME, SRCE SLAVLJENJA in druge.
Zdaj pa je na nas, da postanemo SOUSTVARJALCI tega albuma: vabim vas in vaše prijatelje, da v času snemanja molimo za izvajalce, tehnike, feršterkerijo in vse ostalo! Da bi album dal slavo Bogu in pomagal vsem, ki ga bodo poslušali, doživeti, kako čudovit je naš BOG!! Začneš lahko tako, da posreduješ to sporočilo naprej…
Za vaše spodbude, komentarje in vprašanja smo dosegljivi na info@prepih.org ali na svetnik@racefest.net. Pa prišparajte kakšen evro za album!!
Lep pozdrav, Mitja.
----------

1. jun 2008 - Osebno poznati 2
To pa je bilo zdaj tako, kot da vnaprej berem evangelije, ki so na 'sporedu'. Ampak ne, vnaprej berem samo takrat, ko pripravljam repertoar pesmi za mašo. No, to je bilo res fino sprogramirano, današnja Božja beseda je lepo pritrdila mojemu včerajšnjemu pisanju. Res pa je, da sem pisal tako pozno zvečer, da je bilo očitno že v nedeljskem duhu :). Ampak to je tudi dokaz, da je Sveti Duh aktiven tudi ponoči! HAHA! Ker nam je enkrat prijateljica posredovala ljudsko modrost njihove babice, da kar je po 10. uri zvečer, je od hudega (glede ure nisem siguren, da sem zadel, ampak poanta je ista). Bolj interna fora, ampak dobro... Zdaj sem že čisto zašel... Skratka, Jezus v današnjem evangeliju (Mt 7,21-27) radikalno poudari, da je bistveno, da nas pozna. "Nikoli vas nisem poznal," napoveduje, da bo rekel tistim, ki ne uresničujejo Očetove volje. Pazi to: niti nima nobene veze, če si v njegovem imenu prerokoval ali izganjal demone ali delal druga mogočna dela! Ni važno, kdo si, če si duhovnik ali burek ali durek - vsi smo na istem. Še bolj konkretno pove, kdo je za njega OK: "vsak, ki posluša te moje besede in jih uresničuje". Hoče nas poznati osebno. Pozna nas itak, ampak da se z njim poznamo osebno, se moramo družiti z njim, si moramo zanj vzeti čas. (Joj, to najbolj pišem sebi, se mi zdi - vseeno upam, da še koga spodbudi...) "Ko utihne vse in se umirim, pridem sam pred te..." gre naš prevod pesmi Srce slavljenja (Matt Redman - The heart of worship) in ravno v teh trenutkih najbolje in najlažje slišimo Božjo besedo in razpoznamo Božjo voljo.

31. maj 2008 - Osebno poznati
Danes sem bral na internetu zgodbo o življenju znanega krščanskega glasbenika Richa Mullinsa (vsak pozna vsaj pesem Mogočen Bog - Awesome God) oziroma o knjigi o njegovem življenju (če kdo ne ve, umrl je v prometni nesreči 1997). In me je en preprost stavek prevzel, ki ga je o Richu izrekel njegov brat: "He always had a desire to really know God more than know about him." Ne bom se utrujal s poskusom dobrega prevoda, predvidevam, da razumete, bom kar nadaljeval. To je to, kar Bog želi in pričakuje od nas - da smo z njim intimni, da ga spoznavamo in poznamo osebno. V svojo družbo nas kliče vsak dan in na različne načine. Včasih nas udari po glavi, če počnemo kake neumnosti, včasih pa je bolj nežen, nas recimo samo zvonovi kličejo pred oltar - posebno v nedeljo. Priznam, da tudi meni maša po zunanji obliki velikokrat ni po mojem okusu, ampak mi vseeno veliko pomeni, ker se nam tam Bog približa na zelo poseben in izviren način. To je izredna priložnost. In izredna priložnost je tudi sam dan nedelja - priložnost, da smo lahko s Stvarnikom - zato nam jo je on sam podaril. Hitro se pozabijo take stvari, oziroma postanejo samoumevne in izgubijo pomen. No in še ena posebna priložnost za intimno srečanje z Bogom bo pa v ponedeljek zvečer, ko se dobimo na slavljenju na Sinaju v Mariboru. Lepo nedeljo in uspešen začetek tedna vam želim!

30. maj 2008 - Dogaja
Vau! Mesec in pol že nisem nič napisal. Zadnji hip sem še ujel maj, da ne bi bil brez vpisa v tal blog. No, kar precej se nam dogaja, čeprav mogoče na prvi pogled ni videti tako. Najbolj važno: pridno pripravljamo novi album! Potem, da ne pozabim, toplo priporočamo v branje zadnji prispevek v e-mesečniku (o tem kako in zakaj slavimo - za vse, ni samo za glasbenike). S ponedeljkovimi slavljenji pa počasi zaključujemo za to študijsko leto, in sicer ta ponedeljek (2.6.) se dobimo še v Mariboru (tokrat bo slavljenje za spremembo vodila Darja!), potem pa gremo za zaključek 19.6. skupaj na koncert Matta Redmana in Hillsong London v Zagreb.
To pa sta dve pesmi, ki me v zadnjem tednu najbolj opogumljata in spominjata na moč Božjega usmiljenja in zvestobe. Mogoče bo prav prišlo tudi komu od vas:
Rich Mullins - My Deliverer is coming
Marvin Sapp - Praise Him in advance
  
15. apr 2008 - Življenje v obilju
Spet en biser iz Božje besede. Za spodbudo. Nedeljski evangelij se vrti okrog pastirja in ovac, mene pa je tokrat najbolj nagovoril Jezusov zadnji stavek: "Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju." Pazi to! Ne samo, da bi ga imeli, ampak da bi ga imeli v obilju! Spomnimo se tega vsak dan. Zato smo tudi mi tukaj - da bi imeli življenje in ga imeli v obilju. Da bi v polnosti živeli to, za kar smo ustvarjeni, že tukaj na zemlji. In ne pozabimo, da še nismo doma - naš dom, naše stalno prebivališče je v nebesih!

12. apr 2008 - H komu pa naj gremo?
Dramatičen prizor v današnjem evangeliju. Ko sem ga prebral, sta mi izstopali dve stvari in bi jih rad izpostavil. Najprej, gre za odločilen trenutek, ki se dogaja tudi v nas. Kakšen je naš odziv na besede, ki nam jih govori Bog? Kako sprejemamo Božjo voljo, svoje poslanstvo, dani trenutek? Je naš odgovor "Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati?" (Jn 6,60) ali "Mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji." (Jn 6,69)? Tudi, ko življenje ne teče po našem scenariju? Ko je hudo in je treba stisniti zobe? Ali pa - se nam nikoli ne zgodi, da krščansko izročilo zrelativiziramo, si ga malo prikrojimo, vzamemo samo tisto, kar nam ustreza? Mislim, da se vsak kdaj znajde v zadregi ob Božji besedi. Če pomislim, je spolnost pred poroko najbrž ena taka skupna pereča tema za mlade. Ampak pomislimo... "Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji." (Jn 6,68-69). Kako lepe besede. Ne znam opisat, ampak me res pretresejo...
Mimogrede, od danes do jutri bo Jezus 24 ur v središču pozornosti v Leskovcu pri Krškem. Mi se bomo Jezusovi straži pridružili ob 20.30, ko je na programu slavilni koncert. Vabljeni. (Več med dogodki.)
No, pa še eno vrstico iz današnjega evangelija bi izpostavil: "Jezus je namreč od začetka vedel, kateri ne verujejo in kdo ga bo izdal." (Jn 6,64). Saj niti ne morem kaj dosti komentirati.. Živeti in delati v zavedanju nečesa takega... Se mi zdi, da so me podobne življenjske situacije (sicer v blažjih oblikah) bolj potrle, mi zbile voljo in upanje. Mislim pa, da je Jezus (in tudi svetniki) dober zgled, da se v takih situacijah, še bolj opre na Očeta, ki je Izvir vsega, ki je Največji, je Tolažnik in, ki je edini Sveti in Vreden. Gospod, h komu pa naj gremo?

6. apr 2008 - Jutri & ostalo
Danes me je po zelo dolgem času začelo boleti grlo. Verjetno sem bil preveč na prepihu. Prepihu :). Ja, jutri se spet dobimo na Sinaju. Imamo spet en novi komad za slavljenje, enega takega za povelikonočni čas. Bodite pozorni tudi na druge dogodke, zdaj sem ravno dodal za soboto. Potem sporočam še to, da so stari CD-ji spet na voljo. Na strani še nisem uspel spremeniti, zdaj je po 4,90 EUR. Tistega drugega s posebni vsebinami pa ni več. Pa še en link, ne vem če sem ga že objavil tukaj: en fajn blog piše naš prijatelj Tomaž Kete (tvojeoci.blogspot.com). Da si osvežimo dan...

23. mar 2008 - Veseli kristjani
Velika noč je praznik veselja, govora je bilo o veselih kristjanih, stara pesem gre "zapoj veselo, o kristjan"... Pa smo res veseli kristjani? Ste se ozrli kaj po cerkvi danes? Ne želim vam zamoriti velike noči, ampak naj bo to spodbuda! Pavel pravi danes v drugem berilu: "Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji." (Kol 3,2) Kristjani imamo vsak dan razlog za veselje in slavljenje, posebno pa še danes! Želim vam veselo veliko noč!
In da bo voščilo čisto v mojem stilu, prilagam dva glasbena videa:
1. Malo drugačna (sodobna) priredba znane Händlove Aleluje. Zelo priporočam ogled. ;) Tista znana melodija se začne okrog 2:30.
2. Tim Hughes - Happy Day (Live @ Soul Survivor 2007)
  
13. mar 2008 - (Ne)smisel?
Se vam tudi kdaj zgodi, da se v nekem trenutku ustavite in dobite uvid v svoje življenje, kot da bi ga gledali od zunaj? Stvari dobijo čisto drugi pomen. Vsaj pri meni. Vidim, da neke stvari delam kar v tri dni, ne vem, v čem je sploh smisel... Poslušajte tole, kar sledi, to je to. Sicer ni moja osebna izpoved (ker s službo sem nadpovprečno zadovoljen), ampak to je to. Midva z Dominiko sma se kar spogledala in se začela smejati, ko sva to prvič poslušala v avtu. Trkaj:

Bog, hočem več tebe v mojem življenju! Vse, kar v resnici hočem, si ti. Vse drugo so samo pomote in 'lutanja' zaradi moje slepote... Gospod, pridi! In pomagaj mi, da bom videl tvoja dela in iskal tvojo voljo. Ker tvoj načrt je popoln, ne glede na to, ali je meni fajn ali ne. Pomagaj mi sprejemati tvoj načrt in izpolniti svoje poslanstvo. In hvala, da vse to že uresničuješ! Hvala, da si me pripeljal do sem. Amen! "We praise you!" v izvedbi zasedbe McClurckin Project, ki so dobili nagrado Stellar za najboljšo sodobno gospel skupino lanskega leta. Res odlično! Slavimo te!!


14. feb 2008 - Za zaljubljene
Obljubil sem že lani, torej sedaj z enoletno zamudo: Dominikina pesem

(Za tiste, ki ne veste za kaj gre - to pesem sem napisal Dominiki in jo zapel pri najini poročni maši. Kasneje je bila posneta za kompilacijo "Ljubezenske popevke". Slikice s poroke si lahko pogledate čisto na dnu strani.)

8. feb 2008 - Vsemogočni Tadej
Včeraj sem dobil en mail, sicer ne vem, če je vsebina resnična, ampak nima veze, par stvari je smešnih in se lahko ob njih zamislimo. Kolikor jaz razumem, naj bi bila to neke vrste kratka otroška pisma Bogu. Vedno se začnejo z "Dragi Bog". No prvo je od Lucy in piše: "Dragi Bog. Si res neviden, ali je to samo trik?" Meni se je zdelo najprej zelo smešno. Potem pa sem začel razmišljati, da je za Lucy očitno Bog 'ful' resničen in konkreten. Tako resničen, da se sprašuje celo, ali je to, da ga ne vidimo, samo kaka dobra 'fora', ali je res neviden. Kako resničen je pa za nas?
Pol pa piše Joyce: "Dragi Bog, hvala ti za malega bratca, ampak jaz sem pravzaprav prosila za kužka." Smešno, ampak če se spomnimo na resnično življenje verjetno za marsikoga ni. Kaj ni to res tako? Mi si nekaj želimo, prosimo Boga za to, imamo neke predstave in pričakovanja, ampak potem se velikokrat zgodi čisto drugače. Ampak kako? Če pa Jezus pravi: "Ali je med vami oče, ki bo dal svojemu sinu kačo, če ga bo prosil za ribo? Ali mu bo dal škorpijona, če ga bo prosil za jajce? Če torej vi, ki ste hudobni, znate dajati svojim otrokom dobre darove, koliko bolj bo nebeški Oče dal Svetega Duha tistim, ki ga prosijo." (Lk 11,11-13) Ja pa smo mi tu zato, da bo Bog izpolnjeval našo voljo? Kam bi pa prišli? Dober primer smo lahko videli v filmu Bruce Almighty. Si predstavljate Vsemogočnega Tadeja? Pa saj vendar tudi molimo "zgodi se tvoja volja". In Jezus na več mestih poudarja pomen iskanja in izpolnjevanja Očetove volje: "Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ ampak kdor uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih." (Mt 7,21) "Kdor koli namreč uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih, ta je moj brat, sestra in mati." (Mt 12,50) In tudi z zgledom: "Moj Oče, če ta kelih ne more mimo, ne da ga pijem, naj se zgodi tvoja volja!" (Mt26,42) In še Marijin zgled, ki ga ne bom citiral, ker bo že preveč. Za konec samo še Jezusov zapeleten odgovor na naš problem: "Kdor pa Boga časti in uresničuje njegovo voljo, tega usliši." (Jn 9,31) To je slavljenje. Skrivnost življenja. Svet, želje in poželenja minejo, pravi Janez (1Jn 2,17), zato si raje prizadevajmo za tisto, kar je pomembno in večno. Zdaj je čas za spremembe. Zahvalimo se Bogu, kot se je mala Joyce in iščimo, kaj Bog pričakuje od nas - tako bo naše življenje veliko bolj izpolnjeno...

6. feb 2008 - Trpljenje zaradi trpljenja?
Danes smo začeli postni čas, Božja beseda je v znamenju spreobrnjenja. V pesmih že lahko zaslutimo vzdušje bližajočega se velikega tedna, ko se spominjamo Jezusovega trpljenja. Zanimivo, da je podoba Križanega tako pogosta... To trpljenje... Kdo si tega želi? Ali pa recimo če se spomnimo blagrov iz nedeljskega evangelija. Naš župnik je dobro vprašal pri pridigi starše, kdo si želi za svojega otroka, da bi bil ubog v duhu, žalosten, krotek, lačen in žejen pravice, zasramovan in preganjan. Najbrž so bolj pogoste želje, da bi bil svetovni prvak, slaven, zvezda, bogat, najpametnejši, najboljši in najuspešnejši v tem in onem in ah in sploh... Tako težko je razumeti življenje in zakaj smo tukaj... Je pa ena pomembna stvar pri tem neprijetnem trpljenju: to ni kar neko trpljenje zaradi trpljenja, ampak ga moramo razumeti v luči tistega, kar sledi. Danes Pavel zaključuje "Glejte, zdaj je dan rešitve!" In nedeljski evangelij Jezus zaključi z "Veselite in radujte se". Kirk Franklin je enkrat pričeval, da je za njim nekaj strašno bolečih let življenja. Da je spraševal Boga, zakaj ne ustavi vsega tega trpljenja. In na koncu mu je Bog odgovoril: "Res je bilo boleče, ampak je bilo potrebno."

5. feb 2008 - Glasbene nagrade
Ne bom pisal o EMI, niti ne o pustu, ampak o Stellar Awards 2008. To je osrednji dogodek v svetu gospel glasbe in 12. januarja letos se je odvila že 23. podelitev teh prestižnih nagrad. Saj pred Bogom nima veze, če si dobil kako nagrado ali ne, meni pa je le fajn pogledati, kje lahko najdem vrhunce gospel glasbe in kaj je novega. Za sebe in za vas sem povzel tiste, ki so se mi zdeli najbolj zanimivi. Pa kar začnimo z mojim favoritom:
- Fred Hammond - contemporary male of the year (ne da se mi prevajati, ker že pri prvem ne najdem zadaovoljive besedne zveze...)
- Vickie Winnans - contemporary female of the year
- McClurkin Project - contemporary group of the year
- V2... The J Moss Project - contemporary CD of the year (in njegov nastop si lahko tudi pogledamo in malo podoživimo, kaj se je dogajalo; napove ga Kirk Franklin:)

Pred nami pa je še aprilski GMA Dove Awards, ki je pa bolj splošnega značaja kot Stellar Awards, ni omejen samo na gospel glasbo, ampak na krščansko nasploh. Na valentinovo bodo že znani nominiranci. Lani je Chris Tomlin dobil kar šest nagrad (v različnih kategorijah) in je dal dober komentar, da je vesel, da je njegovo delo opaženo in cenjeno, ampak da je sedaj še bolj očitno, da "On mora rasti, jaz pa se manjšati" (Jn 3,30 - to je Janez Krstnik rekel o Jezusu). Na koncu dneva nas Bog ne vpraša, kje imamo nagrade, naj mu jih pokažemo, ampak nas vpraša, kaj smo naredili s talenti, ki nam jih je dal (prim. Mt 25,14-30). Lahko noč...

27. jan 2008 - Moja trdnjava
Jutri se spet dobimo v Ljubljani (Prepih na Taboru). Tomaž napoveduje nagovor in klepet z naslovom "Ko je Tomaž umolknil" (za katerega Tomaža gre, pa bomo še ugotovili, jaz imam na sumu vsaj dva). Za danes pa samo ena spodbudna iz današnjega psalma: Gospod je trdnjava mojega življenja, pred kom bi moral trepetati? (Ps 27,1)

13. jan 2008 - Foto & gremo dalje!
Evo fotke od modrih z vzhoda (s poudarkom na 'modri' hehe:) Hkrati pa vabilo na Prepihove ponedeljke v letu 2008. Jutri nadaljujemo! Poglejte si letošnje termine>

Foto: naš kolega - studijski mojster Danilo Ženko (hvala!)

7. jan 2008 - 3kralji
Pozdravljeni v 2008! V preteklih dneh smo koledovali. Matjaž (Džurič), Sandi in jaz. Upam, da bom dobil kake dobre fotke, da jih lahko objavim. Vsem, ki smo jih obiskali smo prinesli trikraljevsko voščilo, ki ga zdaj prinašam tudi vam:
_________

V letu 2008 vam želimo vse dobro! Prav svetopisemski trije kralji nam dajo kratke in jasne smernice, kako ga dobro preživeti:

Prišli so modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2,1-2)
1. Iščimo Jezusa!

Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. (Mt 2,10)
2. Prepoznavajmo Božja znamenja in veselimo se njegovih del!

Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. (Mt 2,11)
3. Dajmo Jezusa na prvo mesto. Izročimo mu svoje življenje. Naj bo On naš kralj. Vsak dan v letu 2008. Tudi takrat, ko naš življenjski scenarij ni nič kaj kraljevski – spomnimo se, kje in kako se je Jezus rodil in umrl.

In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo. (Mt 2,12)
4. Izogibajmo se slabemu – delajmo dobro!

Vse to in obilo blagoslova v vaši družini vam želi glasbena skupina Svetnik.
_________

25. dec 2007 - Še zmeraj!
Danes je praznik veselja. Jaz pa stalno težim tu gori z nekimi nauki. :) Bom poskusil popraviti vtis. Nisem ravno ljubitelj božične glasbe, to pa zato ne, ker je težko najti kaj dobrega za moj okus. Ampak jaz si najdem in si privoščim. ;) Včeraj recimo med pripravljanjem jaslic in smrekice sem nama zavrtel Mary Mary in njun božični album A Mary Mary Christmas. To sta sestri Erica in Tina, odlični pevki iz Kalifornije, zelo znani krščanski izvajalki sodobnega gospela, dobili sta že Grammyja, imata podpisano pogodbo s Columbia Records, sodelovali sta z Destiny's Child itd... Pa to vse skupaj ni toliko važno kot to, da mi je všeč njuna glasba. In tule vam zdaj dajem v poslušanje zadnji del komada "Still the Lamb", ki ima tudi odlično sporočilo - ravno to, kar sem letos hotel izpostaviti kot sporočilo božiča: Jezus še zmeraj odrešuje in ozdravlja! Še zmeraj je tukaj zate! DANES!!! In če je kaj veselje, je to veselje! Aleluja!

Tole je bilo stilsko še bolj traditional gospel, zdaj pa še video s snemanja prvega komada s tega božičnega albuma. Ta pa je bolj soul, meni se zdi celo en taki motown filing v tem komadu. No pa zanimivo je videt, da v studiu malo švicajo tudi taki dobri pevci :)


25. dec 2007 - Na božično jutro
Angelski lightshow smo gledali že od oktobra in včeraj so mnogi pastirčki pokali petarde od veselja ob rojstvu Odrešenika. Letošnji božič mi je poleg lepih in prijetnih stvari prinesel tudi eno neprijetno. Bog me je na zanimiv način spomnil na nekoga. Podrobnosti ne bom objavljal, imam pa ob tem dve sporočili:
- Če je božič je božič za vse!
- Molitev je lepo božično darilo. Tudi čez leto ;)
No zdaj pa še najino voščilo:

Ne želiva vam, da se vam uresničijo vse vaše želje, ker ni rečeno, da je vse, kar si želite, tudi dobro za vas. Povprašajmo tistega, ki nas je ustvaril - On nas najbolje pozna in najbolj ve, za kaj smo ustvarjeni in kaj je za nas dobro.
No iste želje seveda tudi od skupine Svetnik, ampak nimamo oblikovane voščilnice, se pa pridružujemo tejle.

23. dec 2007 - Te prepoznam?
Do božiča je samo še en nakupovalni dan! :) Upam, da nimate takega potrošniškega adventnega koledarčka v glavi. Ker bi rad povedal nekaj čisto drugega. :) Marija pravi v včerajšnjem evangeliju "Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu" in potem naprej "velike reči mi je storil Mogočni in njegovo ime je sveto". Kaka lepa slavilna molitev. Znana pesem "Pojte z menoj" je priredba tega Marijinega komada "Magnifikat". Fascinantne besede, ampak vse skupaj je še veliko bolj fascinantno, če upoštevamo, v kakšnem kontekstu je bilo to izrečeno. Iz človeškega vidika Mariji namreč ni bilo glih z rožicami postlano. Ravno nasprotno: zanosi neporočena, kar je bilo takrat zelo preganjano (danes smo pač v drugi skrajnosti glede tega), roditi mora vhlevu, v največji bedi, potem so bežali pred Herodom in živeli v izgnanstvu in vse skupaj se zaključi s sinovim trpljenjem in smrtjo na križu. OK, saj vemo, da se s križem zgodba ne konča, ampak vseeno. Človek bi si mislil, da bo Bog malo bolj prizanesljiv z njo, če jo je že izbral za mamo svojemu Sinu. Smo spet pri vprašanju božje in človeške logike, ampak pustimo zaenkrat to. Pomislimo, če so našteta dejstva taka, da bi ob njih lahko hvaležno vzkliknili "Moj duh se raduje v Bogu, velike reči mi je storil Mogočni"? Naš prijatelj Tomaž iz Portoroža je v ponedeljek v Ljubljani na zadnjem letošnjem Prepihovem večeru dobro povedal, da se Jezus ni učlovečil v 'Safe mode', niti 'Safe mode with networking' ali kaki podobni varianti, ampak čisto normalno. Saj se vam je verjetno že kdaj zgodilo, da je prišlo v sistemu Windows do kake resne napake in vam je računalnik ponudil zagon v varnem načinu ('Safe mode'). Če ne razumete, o čem govorim, pa ste v takem primeru sigurno vsaj poklicali servis. No, Jezus te opcije 'Safe mode' ali 'Call service' ni imel, ampak se je rodil na ta svet čisto normalno (kot človek) kljub vsem resnim problemom, ki so ga tukaj čakali. Dobra primerjava. :) Jezus pa je živ tudi danes in je prisoten na različne načine. Tudi čisto fizično. V posvečenem kruhu in vinu. Tako nas ljubi, da se nam podarja v obliki kruha, ker nam želi biti blizu, želi biti v nas, del nas. Predlagam nekaj vprašanj za razmislek, v meni so se pojavila pred nekaj dnevi. Jezus, te prepoznam v ljudeh? Te prepoznam pri sveti maši? Te prepoznam, ko mi šepetaš? Zakaj te ne prepoznam (vedno), Jezus? ... "Ker me ne poznaš dovolj dobro. Ne družiš se dovolj z mano..."
Vzemimo si čas za bistveno. In bodimo pozorni na božjo in človeško logiko, bomo marsikaj lažje razumeli in sprejeli.


20. dec 2007 - Nadaljevanka
Nadaljevanje včerajšnje zgodbe. Danes sem izvedel, da je že na radijih novi komad, ki ga je v celoti napisala moja sestra Tea: božični hit Natalije Verboten "Bodi ti moj božiček". Na mariborskem Radiu Net recimo je že na prvem mestu največkrat predvajane praznične skladbe (X-Mas Top 30 Airplay 20.12.2007). Citiram natalijaverboten.com: "Najnovejše Natalijino glasbeno presenečenje nosi naslov Bodi ti moj božiček (T. Vindiš Marčič - T. Vindiš Marčič - T. Valenko) in je že druga skladba, ki je nastala v lastni produkcijski hiši Bumerang. Skladbo že lahko slišite na radijskih postajah po vsej Sloveniji, 23. decembra zvečer pa jo bo Natalija predstavila v božični oddaji Spet doma na 1. programu TV Slovenija." Lahko poslušate na naslednji povezavi mp3 odlomek. Ni ravno moj stil, ampak vidite kaj dela bratska ljubezen, na koncu bom še na turbo folku pristal :). Aja mimogrede, tretja najpogosteje predvajana božična pesem na Radiu Net je tudi Tejina :)

19. dec 2007 - Vztrajajte
Včasih se je fajn pohvalit. Posebno, če se lahko z drugimi. Saj je verjetno znano, da moja sestra Tea piše besedila in glasbo. Prispevala je kar nekaj za naš prvi CD, njen je recimo "Tvoj korak", skupaj sva napisala "Ti si ob meni" in tako naprej. Za nekaj drugih krščanskih skupin je prispevala tudi materiala za cele albume. Piše pa tudi posvetna besedila in eno izmed njih poje sedaj Nuša Derenda. Gre za zadnji komad, o katerem se je veliko pisalo in slišalo, "Prestiž". Saj je že prej pisala komade za precej znane skupine, ampak imen ne bi izpostavljal na tem mestu, ker nisem ravno oboževalec turbo folka :). Zdaj v božičnem času prihaja na radie še en njen komad, ki ga bo pela ena druga zelo popularna pevka, ampak ne bom izdal pred premiero... No, tak da, draga moja sestrca, vem da to bereš, svaka čast, si vztrajala in vztrajala... Ponosen sem na tebe! ;) Tu zraven pa paše zdaj še en biblijski citat za spodbudo, ne samo v takih zadevah, ampak tudi v eksistencialno bolj pomembnih: »Pri ljudeh je to nemogoče, ne pa pri Bogu, kajti pri Bogu je vse mogoče.« (Mr 10,27) Vztrajajmo v dobrem! Ali kot pravi Pavel bolj konkretno, "veselite se v upanju, potrpite v stiski, vztrajajte v molitvi" (Rim 12,12)

18. dec 2007 - Ej Janez
Slovenci smo znani kot Janezi. Sploh naši južni sosedje nam včasih rečejo tako. In kaj nam naroča Jezus v nedeljskem evangeliju? »Pojdite in sporočite Janezu, kar slišite in vidite: slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi so obujeni, ubogim se oznanja evangelij« (Mt 11,4-5).
Tako, zdaj pa na delo, Janez čaka.

16. dec 2007 - Tomaževo vabilo in voščilo
(Piše Tomaž Kete, naš prijatelj iz Prepiha, sicer duhovni pomočnik v Portorožu in Luciji.)
Zadnji kosi! Ne zamudite priložnosti! Zadnjič v letu 2007! Posebno ugodna ponudba: vstop prost! Vse, kar potrebujete je odprto srce in 90 minut časa! Tako nekako bi zvenela reklama za zadnji Prepihov večer letos... Dovolj vabljivo? ... V ponedeljek, 17. decembra ob 19. uri na Taboru v Ljubljani (študentski dom Vincencij). Če res ne moreš, potem smo on-line preko slavljenjskega wireless paketa, ki ga prinaša novorojeni Kralj vsakemu, ki ga sprejme! Naj bo to tudi moje kratko voščilo pred božičem: da v teh dneh norega decembra najdeš čas in odpreš srce... Kajti... »Velikokrat in na veliko načinov je Bog nekoč govoril očetom po prerokih, v teh dneh poslednjega časa pa nam je spregovoril po Sinu. Njega je postavil za dediča vsega in po njem je tudi ustvaril svetove. On je odsvit njegovega veličastva in odtis njegovega obstoja, z besedo svoje moči nosi vse. Potem ko je uresničil očiščenje od grehov, je v nebesih sédel na desno veličastja. Postal je toliko višji od angelov, kolikor odličnejše ime od njihovega je dobil. Kateremu izmed angelov je namreč kdaj rekel: Ti si moj sin, danes sem te rodil? In spet: Jaz mu bom oče in on mi bo sin« (Heb 1,1-5). ... naj spregovori tudi tebi! Tomaž


9. dec 2007 - Če imam nekaj rad
V petek in soboto smo bili s Prepihom v Porotorožu. Neke vrste duhovna obnova. Vikend za ekipo in prijatelje. Po pravici povem, da nisem pričakoval veliko, ampak je blo res super. Prijetno domače (hvala Tomažu, Heleni, Janezu in Cilki!), veliko smo se nasmejali, pogovarjali, slavili, bili z Jezusom... Veliko se je zgodilo in tudi v meni premaknilo, sploh glede na to, da smo bili skupaj za tako kratek čas in tudi program ni bil preveč natrpan. Z vami bi rad podelil še eno misel s ponedeljkovega slavljenja na Sinaju v Mariboru. Jezus pravi, da je prva in največja zapoved, da ljubimo Boga iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. To je zapoved, naj ga slavimo. Pomeni pa, da razvijamo in ohranjamo intimen odnos z njim. To je to, kar želi Bog od nas. Iztok Mlakar je enkrat na koncertu baje izjavil, da če imaš nekaj rad, imaš tega rad veliko. On je sicer govoril o ženskem telesu, mene pa ta izjava nagovori o mojem odnosu z Bogom. Če imam Boga rad, ga imam rad veliko..., si želim z njim preživeti veliko časa, se z njim pogovarjati, ga poslušati... Odnos lahko raste samo, če smo z nekom (veliko) skupaj. Rekli pa smo, da je prva in največja zapoved, da razvijamo in ohranjamo intimen odnos z Bogom. Mislim, da se splača razmisliti, kako je z mano na tem področju. Advent je fajn čas za taka razmišljanja in da kaj postorimo v tej smeri. No in da tole misel še malo 'raztegnemo' ali 'podaljšamo'. Med ponedeljkovim slavljenjem sem med pesmijo "Jezus, moj prijatelj" bral na steni projeciran tekst "Končno našel sem prijatelja kot brata..." In mi je prišlo na misel vprašanje, ali lahko Jezus to reče zame? Glede mojega intimnega druženja z njim, pa tudi glede na to, ko pravi: "Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili." (Mt 25,40)

2. dec 2007 - Ne tečem na slepo

V Račah imamo novo športno dvorano. Veliko, moderno, s tribunami... Kdo ve, mogoče bo še kdaj prav prišla za kaki RačeFest ali kaj podobnega... Skratka, pred dvema tednoma je bila velika otvoritev in v okviru otvoritve tudi blagoslov (foto). Naš župnik je izbral en fajn odlomek iz Prvega pisma Korinčanom. Je športno obarvan in hkrati adventno obarvan. Današnja Božja beseda me je spomnila na to in sem odlomek poiskal. "Mar ne veste, da tisti, ki tečejo na tekališču, res vsi tečejo, da pa le eden dobi nagrado? Tako tecite, da jo boste dosegli. Vsak tekmovalec pa se vsemu odreče, ôni, da prejmejo venec, ki ovene, mi pa nevenljivega. Zato jaz ne tečem kar na slepo, ne bojujem se, kakor bi mahal po zraku. Nasprotno, trdo ravnam s svojim telesom in ga usužnjujem, da ne bi bil sam zavržen, ko oznanjam drugim." (1 Kor 9,24-27) Tisti 'usužnjujem' se sliši mogoče res strašno, ampak pomislimo, da pravzaprav gre ves čas samo za to - ali mi telo, denar in materialne dobrine služijo na moji poti k Bogu ali pa me ovirajo, ker moram jaz njim služit. Kaj je bolj pametno, oziroma kaj je prav? Bodimo budni v tem adventu, še bolj kot običajno. Tale 'bolj kot običajno' meni osebno pomeni predvsem to, da bi čimmanj 'tekal na slepo' in brez smisla. Sami verjetno res ne bomo zmogli, ampak Jezus pošilja Svetega Duha, kot je obljubil.
Danes sva z Džuričem igrala na dobrodelnem koncertu v župniji Sv. Jožefa v Mariboru, jutri pa smo spet s Prepihom na Sinaju. Se vidimo!

1. dec 2007 - Kralj ali sluga?
Včeraj smo v evangeliju brali, kako je Jezus poklical Simona, Andreja, Jakoba in Janeza. Kliče vsakega izmed nas. Oni niso bili nič posebnega - preprosti ribiči. Dalje v evangeliju lahko beremo, da so marsikdaj tudi kake 'neumnosti' počeli, da ne bi kdo misli, da so oni bili popolni in da mene pa že ne kliče, naj hodim za njim. Vse nas kliče. Pazi zdaj dalje. V prvem berilu apostol Pavel pravi: "Kdor koli bo klical Gospodovo ime, bo rešen. Toda kako naj ga kličejo, če niso verovali vanj? In kako naj verujejo, če niso slišali o njem? In kako naj slišijo o njem, če ni oznanjevalca?" (Rim 10,13-14) Toti Pavel pa je bil že pravi filozof, ne? Torej jaz sem poklican, ker sem slišal o Jezusu in ga spoznal. Ti, ki to bereš, sem prepričan, da prav tako. Kaj pa drugi, ki ne verujejo? Ali tisti, ki v veri omahujejo? Mi pričujemo s svojim življenjem, četudi ne delamo nič posebnega. Hodim za Jezusom? Kaj je Jezus v mojem življenju? Kaj lahko vidijo ljudje, ki jih srečujem vsakodnevno? Kdo je Jezus? (Tukaj se bom še navezal na prejšnjo nedeljo Kristusa Kralja.) Je Jezus za mene kralj, je na prvem mestu? Ali je Jezus za mene sluga, ki ga niti ne poznam dobro in se ne zanimam zanj, pokličem ga samo takrat, ko ga rabim. Kdo je Jezus v mojem življenju in kako se to vidi?

18. nov 2007 - Učena in modra žena
Kako smo čakali na ta dan. Po menda dveh mesecih čakanja smo ga vendarle dočakali. Dominika je diplomirala! Zdaj imam ženo s strašno dolgim nazivom, naj se pohvalim še tukaj: univ. dipl. soc. ped. Od mojega je daljši kar za 14 znakov! Zdaj vidite, v čem se meri pomembnost - zato pa jaz delam še magisterij :). OK, s šalo na stran. Res sem ful vesel, da je to pod streho in sem hvaležen Bogu za vse, kar sva doživela v teh študentskih letih. Eno zanimivo in tudi smešno izjavo (vsaj meni se zdi) bi rad podelil z vami. Zdaj na koncu je res bilo mučno, ker je Dominika že zdavnaj napisala in končala diplomsko, potem pa je trajalo in trajalo in trajalo, da jo je lahko zagovarjala. Seveda je medtem bilo polno razpisov za zanjo aktualna delovna mesta (kar se sicer ne dogaja prav pogosto) in Dominika seveda brez diplome še ni imela ustreznih pogojev, da bi jo sploh poklicali na kak razgovor. S situacijo se je bilo težko sprijazniti, lahko si le 'živčkal' in gnjavil 'one na faksu', pomagalo pa ni nič od tega. No in še pred koncem tega mučnega čakanja je Dominika en dan prišla do mene z naslednjo izjavo: "Vse gre po planu." Jaz sem si mislil 'Aleluja, končno se je nekaj premaknilo v zvezi z diplomo?' Potem pa ona nadaljuje: "Ampak pač ne po mojem." :) Po čigavem planu je mislila, da gre, je najbrž jasno. No vidite in zarad takih stvari sem še stokrat bolj vesel. To je bila diploma na kvadrat. Tudi Sirah pravi: "Blagor možu, ki ima dobro ženo. Število njegovih dni se bo podvojilo. Plemenita žena razveseljuje svojega moža." (Sir 26,1-2) Kdo pa pravi, da živimo zato, da bi ves čas samo uživali, da bi šlo vse po našem planu, da ne bo nič bolečine itd.? Jezus v današnjem evangeliju celo obljublja, da se bodo vsi spravljali na nas, da nas bojo preganjali, nas zapirali v ječe, da nas bodo izdajali celo starši, bratje in prijatelji (prim. Lk 21,12-16). AMPAK! "Niti las z vaše glave ne bo propadel. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje." (Lk 21, 18-19) V Svetem pismu je ogromnokrat napisano 'ne boj se', Jezus to reče tolikokrat, da to sigurno ni pomota, ampak je hotel to še posebej poudariti. To misli resno. Ne bojmo se - vse gre po planu, ampak ni rečeno, da po našem ;).

1. nov 2007 - V nebesih sem doma
Ste tudi v vaši župniji danes pri sveti maši peli to Slomškovo pesem? »V nebesih sem doma, to oznanjujeta mi zemlja in nebo in vsaka stvar lepo.« Vse mi lahko govori o veličini našega Stvarnika in tudi o minljivosti te razsežnosti in nečem veliko večjem, kar nam ta Stvarnik pripravlja. No potem pa pazi še zadnjo kitico, kaj pravi: »Tam je moj pravi dom, kjer večno srečen bom.« Ja, nismo še doma! Ob tej trditvi se vedno spomnim na Mitja, prijatelja iz Prepiha, ki je na to temo dobro povedal, da je tukaj na zemlji samo naše začasno bivališče, naš stalni naslov pa je v nebesih. Mi smo prijavljeni v nebesih, razumete?
Tukaj bi mimogrede povedal, da se na tem primeru lahko mladi učimo spoštovati tradicijo. Naša cerkev ima zelo bogato glasbeno tradicijo, ki nam mogoče stilsko ni preveč blizu, ampak lahko pa iz nje veliko črpamo. Zanimiva tema, ampak več o tem kdaj drugič.
Danes je velik praznik, praznik veselja. Tudi zato, ker ima 'god' naša skupina. Zadnjič na Sinaju so me zafrkavali, da če bomo imeli kdaj kaki 'hčerinski' bend, se bo pa imenoval »Duše v vicah«. Bomo videli :). Zaenkrat smo samo Svetnik. To ime je bilo že v začetku tako postavljeno zato, ker že sam pojem »svetnik« govori o nečem velikem, plemenitem, o našem cilju. Nagovarja k nečemu dobremu, zaželenemu, k temu, k čemur smo poklicani vsi. Vem, tudi jaz si velikokrat mislim, da ne morem postati svetnik in da nimam nobene možnosti in da so svetniki lahko samo izbranci in podobno. Ampak glejte, Bog nas je ustvaril in nam dal poslanstvo, nas postavil na pot svetništva, kjerkoli že je ta naša pot: »Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« (Mt 5,48) Bog nas ne bi postavil v nekaj, čemur ne bi bili kos. Tega tudi noben ata ali mama ne bi naredila svojemu otroku. Vsi smo poklicani, da postanemo svetniki, vsi smo tega zmožni. Bog ni postavil nobenih kalupov, kaj bi morali postati; vsak človek je poklican, da daruje svoje življenje za Boga. Naša pot svetosti je lahko tam, kjer smo: v naši družini, kjer je bolezen, v šolskih klopeh, v službi šivilje, v župniji, na cesti… In ni rečeno, da nas bo kdaj papež razglasil za svete – to naj ne bo naš namen :).
Zdaj pa še ena zelo dobra novica, ki nam bo vsem v pomoč: obstajajo navodila, kako postati svet. Daljši varianti navodil se reče Sveto pismo in je polno 'Božjih standardov'. Obstajata pa tudi dve krajši varianti (ali pa še več): prva krajša varianta je 10 Božjih zapovedi, drugo krajšo varianto pa smo brali tudi danes pri maši in se ji reče blagri (Mt 5,1-12).
Za konec samo še spodbuda. Naj ne ostane letošnji praznik vseh svetih samo odebeljena številka na koledarju, ker prazniki so namenjeni nam ljudem. Pa tudi ne samo kot dela in šole prost dan, ampak nam daje lepo priložnost, da se (ponovno) odločimo za svetost. Izročimo svoje življenje Bogu – kaj pa si bomo mi z njim? Razmislimo, kakšna je naša dolgoročna vizija v prvem in drugem primeru.

28. okt 2007 - Trojni praznik
Ja, danes pa je res bil trojni praznik. Gremo kar po vrsti:
1. Danes je bil krščen Tobija (Sandijev tamlajši) in mene je doletela ta čast in odgovornost, da sem boter.
2. Moja tašča je imela rojstni dan. Vse najboljše, Lidija! ;)
3. Pa jaz imam god. Danes goduje apostol Juda Tadej. On je tisti, ki je Jezusa pri zadnji večerji vprašal, zakaj se hoče razodeti apostolom, ne pa celemu svetu. Tiste vrstice v Janezovem evangeliju so tak pomembne, da predlagam, da si jih večkrat preberemo. Jezus obljublja Svetega Duha, obljublja, da odhaja in pride nazaj k nam, da nas ljubi, da nas sirot ne bo zapustil, naroča naj se držimo njegovih zapovedi... Meni se zdijo zelo osebne in močne te Jezusove besede. Kot zadnja navodila. Ne samo apostolom - tudi meni in tebi.
Aja pozabil sem, še četrti praznik: eno uro več smo spali! :)

25. okt 2007 - Ogenj
Se spomnite, da smo pred približno dvema mesecema brali tisti nedeljski evangelij, ko Jezus pravi, da ni prišel na svet prinašati miru, ampak razdeljenost in da bo oče proti sinu, sin proti očetu, mati proti hčeri, hči proti materi, tašča proti snahi in snaha proti tašči. Ta zadnja dva s snaho in taščo se mogoče zdita komu čisto razumljiva, meni (hvala Bogu) niti to ne. No in danes je v bogoslužnem branju zopet ta evangeljski odlomek (Lk 12,49-53). Ena najbolj ostrih Jezusovih besed in po moje tudi najtežje razumljenih. Pa sem se spomnil, da je takrat avgusta naš prijatelj iz Prepiha, primorski duhovnik Tomaž, napisal v svojem blogu lepo razlago tega odlomka. Kaj pomeni ta ogenj, o katerem govori Jezus in kakšen mir je mislil, če pa je vendar on tisti, ki je rekel tudi "Blagor tistim, ki delajo za mir"? Res vabljeni, da si preberete Tomaževe spodbudne besede. Pa tudi sicer vabljeni, da še kdaj pokukate tudi v njegov blog tvojeoci.blogspot.com - to ni njegov edini dober prispevek ;)

22. okt 2007 - Misijon
Za nami je misijonska nedelja. Sklepam, da se to tiče samo misijonarjev, ki gredo po svetu. Malo pa pogrešam, da se nasploh zelo malo govori o misijonu vsakega od nas. O našem poslanstvu. Latinska beseda missio pomeni pošiljanje, grška sopomenka je apostle, apostolos, kar pomeni sel, poslanec, glasnik, oznanjevalec. Pa če pogledamo še v angleški slovar, beseda mission pomeni misijon, torej poslanstvo, nalogo, notranji poklic in seveda tudi misijon v župnijskem smislu in v smislu oznanjevanja v nekrščanskih deželah. No ampak poglejte, to se tiče vseh nas. Misijon ni samo za izbrance, ni samo za posvečene (duhovnike, redovnike in redovnice), niti ne samo za tiste, ki se odločijo in grejo v daljne dežele. Ne moremo reči "to ni za mene". Nimamo izbire - vsak ima svoj misijon, svoje poslanstvo, Jezus pošilja vse nas (beseda "pojdite" se v evangelijih pojavlja menda 259-krat!). Kam nas pošilja? Kakšna je naša naloga? Obstajajo ljudje, za katere sem samo jaz ali pa SAMO TI trenutno edina možna vez s Kristusom. Bog nas ima za odgovorne za vse neverujoče, ki živijo okrog nas. Največja stvar, ki jo lahko storimo za koga, je to, da mu pomagamo srečat Boga. Če bi poznali zdravilo za rak ali AIDS, pa tega ne povedali drugim, bi zadrževali le zase, bi to bil zločin, sebičnost. Isto je, če poznamo smisel življenja, večno življenje, skrivnosti odpuščanja, usmiljenja... Jezus nas torej pošilja: "Gremo, gremo!!"

16. okt 2007 - Ponoreli
Dobro jutro! Jaz sem danes bolj zgoden. Je prav fajn vstati malo prej, imam občutek, kot da bolje izkoristim dan. Jaz sem bolj pri tistih, ki zagovarjajo "rana ura - zlata ura", ne pa "rana ura - slovenskih fantov grob". Ste že prebrali današnjo Božjo besedo? "Domišljali so si, da so modri, pa so ponoreli..." (Rim 1,22) "Kako ste nespametni! Ali ni tisti, ki je naredil zunanjost, naredil tudi notranjosti? Dajte raje v miloščino to, kar je znotraj, in glejte, vse vam bo čisto." (Lk 11,40-41) Neverjetno, kake zaklade nam daje Bog. Ampak mi velikokrat raje častimo in obožujemo "stvarstvo namesto Stvarnika" (Rim 1,25). Božja beseda je velik zaklad. Se zavedamo tega? Beremo Sveto pismo? Iščemo in poslušamo, kaj nam Bog govori? Iščemo in poslušamo, kakšne načrte ima Bog z nami, ali samo prosimo, naj blagoslavlja naše načrte? Ne bodimo nespametni. In če tukaj še malo nadaljujemo: glejte, farizej je povabil Jezusa na kosilo in Jezus je prišel - tudi mi ga večkrat ali celo redno vabimo in Jezus pride in je/jé z nami. Ampak kaj se zgodi potem? Jezus se pred jedjo ni umil - naredil je nekaj, kar se ni skladalo s farizejevimi predstavami in farizej je že začel v mislih nekaj 'štrikati'. Se ne zgodi nam pogosto nekaj podobnega? Čisto možno, da Jezusa vabimo v svoje življenje, ga prosimo, da nam pomaga, nas vodi, ga sprašujemo po načrtih, ki jih ima z nami - ampak Jezus velikokrat naredi kaj nepričakovanega, kaj presenetljivega, velikokrat kaj takega, kar se ne ujema z našimi predstavami in načrti. In kaj se zgodi takrat? Se mu vseeno izročimo? Bog je vedno isti. Za nas pripravlja najboljše - najboljše v božji logiki, a ni rečeno, da je to tudi najboljše po človeški logiki. Mu zaupamo? Komu pa bomo raje zaupali - javnemu mnenju? Ne bodimo nespametni.

10. okt 2007 - Ljubi, ne ljubi, ljubi
Ste se šli kdaj to? Jaz se ne spomnim, da bi me to kdaj pritegnilo. Me pa danes pritegne nekaj drugega, povezano s tem. "Me Bog ljubi, al me ne ljubi, al me ljubi, al me ne, al me...?" Mogoče se zdi komu banalno in smešno, ampak ni. Kolikor vidim, je to ena najtežjih stvari, ki jih ne moremo kar tako dojeti. Je pa tudi precej temeljna. Mislim, da imamo v življenju veliko osebnostnih težav prav zaradi tega, ker ne verjamemo, ali ker ne moremo verjeti, da nas Bog ljubi. Bog me ljubi. Tebe tudi. Lahko se slišijo kot prazne besede, ampak preberite te vrstice mogoče še enkrat, ko boste z Gospodom izkušali kaj podobnega. Ko imamo opraviti z Bogom, gre velikokrat za stvari, ki jih ni moč razumeti. Raje se ne trudimo razumeti vsega, bolj pametno mu je zaupati.
Sedaj se z ekipo Prepiha in udeleženci letošnjega in lanskega Kampa dobivamo vsakih 14 dni (aktualni termini med dogodki na prvi strani) in skupaj slavimo s pesmijo, se družimo, Tomaž in Mitja nam bosta (upam) kdaj povedala kako spodbudno besedo... No eden od njiju (ne spomnim se, kdo točno:) je na prvem srečanju v MB poudaril, da je Bog Bog, on je nespremenljiv in največji. Ne moremo ga razumeti, lahko pa se mu skušamo približati in zato smo tudi tukaj. Ranjeni smo; ne vem, kako je z vami, ampak vidim, da je veliko ljudi zelo zelo ranjenih. In to je velikokrat tudi povod za vse slabe stvari (od nedolžnih zamer in obrekovanja do nasilja in prevar...). Ne moremo dojeti, da nas Bog ljubi. Da odpušča. Ne moremo razumeti, da ni tragedija, če pademo. Tomislav Ivančič je napisal, da nobena bolečina ni tragična. Tragična je slepota in trdota srca, tragična je nesposobnost videti v smrti vstajenje, v bolezni ozdravljenje, v odhodu prihod... In tragedija je pomilovanje samega sebe.
Še vedno smo pri isti stvari. Boga ne moremo razumeti. Ne moremo dojeti, da nas dejansko ljubi. Ne moremo sprejeti bolečine. Človeška logika je ravno obratna kot božja logika. Bolj kot pišem, bolj se zapletam - verjemite, ni enostavno pisati teh stvari :). Samo to še: ne ukvarjajmo se toliko sami s sabo in s svojimi napakami (beri: ne brožajmo toliko po lastnem dreku), ampak se raje ozrimo na Jezusa na križu, ki nam z razpetimi rokami kaže "Takoooo vas imam rad!" in se mu izročimo taki kot smo.
Če bi se nam želel kdo pridružiti na srečanjih Prepih na Sinaju/Taboru, čeprav še ni bil z nami na Kampu, ste vabljeni, da nas pokličete na 031/299-656 (Tadej) ali pišete na info(afna)prepih.org.

7. okt 2007 - Bog ne vara
"Doklej, Gospod, bom klical na pomoč in ne boš poslušal, vpil k tebi zaradi nasilja in ne boš pomagal?" So te besede komu znane? So to vaše vsakodnevne misli? Čisto možno, vsekakor pa so to besede preroka Habakuka (Hab 1,2), in sicer se je tako začelo današnje prvo berilo. Jaz priznam, da je tudi v moji molitvi večkrat kaj podobnega in po pogovoru s prijatelji sodeč nisem edini, zato sem tudi posumil, da so to mogoče kdaj tudi vaše misli. To današnje berilo nam je lahko dobra spodbuda, da vztrajamo, da svojo vero še ojačamo, ker Bog "ne vara" (Hab 2,3). Gospod s temi besedami sicer opiše videnje, ampak enako velja zanj, ker od njega prihaja videnje. In potem pravi dalje: "Če odlaša, ga le čakaj, kajti zagotovo pride." Ne bodimo nestrpni in ne obupujmo, ker bo vse ob svojem času, pa naj se dogaja karkoli. Naš župnik v Račah s tem v zvezi rad pove dve primeri iz narave: to je tako, kot da bi hoteli zimska jabolka trgati že junija ali pa kot da bi hoteli metulja videti že, ko se šele razvija v bubi - če odpremo bubo, ga uničimo. Bog nam daje besedo. Pa mu verjamemo?

4. okt 2007 - Osnovna naloga
Kaj je moja najbolj osnovna naloga? Kaj je temeljna vloga voditelja slavljenja? (Berite dalje, tudi če niste glasbenik.) Osnovna naloga je usmerjati ljudi k Bogu. Janez Krstnik je dobro rekel: "On mora rasti, jaz pa se manjšati." (Jn 3,30) To je cilj voditelja slavljenja - med petjem in v vsakdanjem življenju. Ampak to pravzaprav velja za vse kristjane. Naj Jezus raste v našem življenju, naj se to opazi v vsem, kar govorimo, kar delamo, kar mislimo, kar smo... Bodimo Janezi Krstniki!

3. sep 2007 - Mesečnik z zamudo
Ne spreglejte novega prispevka v mesečniku "Slavim, torej sem". Sicer sem ga naložil za en mesec nazaj, ampak vseeno se splača prebrat. To so stvari, ki ne zastarijo. Prejle sem se preko interneta udeležil Prepihovega sestanka v Ljubljani (Bog, hvala ti za internet!) in sem slišal za svetopisemski odlomek, ki lahko še podkrepi ta avgustovski prispevek. "Vem za tvoja dela, da nisi ne mrzel ne vroč. O, ko bi le bil mrzel ali vroč! Ker pa nisi ne vroč ne mrzel, ampak mlačen, sem pred tem, da te izpljunem iz svojih ust." (Raz 3,15-16) Našo prijateljico so ti stavki podžgali, da se je odločila živeti bolj radikalno za Boga. Morda spodbudijo tudi koga od nas. No ampak všeč mi je tudi nadaljevanje: "Jaz karam in vzgajam vse, ki jih ljubim: bodi torej goreč in se spreobrni." (Raz 3,19) Naj nas ostre besede ne potrejo, Bog nas noče potolči, ampak želi, da bi zaživeli v polnosti, da bi uresničili to, za kar nas je ustvaril. Zdaj sem se spomnil! Zato sem jaz stalno tak vroč, da kar žarim :). Mislim, res sem vroč, ampak to ni to..;)

3. sep 2007 - Smo že nazaj
Da ne bo kdo mislil, da smo še vedno na Kampu, ker se nič ne oglasim - smo že nazaj ;). Bilo je... super! Kaj pa vem, kaj naj drugega rečem. Da ne bom dolgovezil, bom z vami podelil samo svojo glavno misel ob zaključku letošnjega Kampa z misijonom: Bog je bil med nami, vodil je Kamp in spreminjal srca!
Na Prepihovi spletni strani www.prepih.org najdete 2 fotogaleriji + 2 tekstovna prispevka s Kampa. Čeprav ste najbrž že vse videli. Sklepam po tem, ker je bilo povpraševanje res veliko, jaz pa tale link objavljam šele en mesec kasneje. In Svetnikova stran je včasih slovela po ažurnosti :).

26. jul 2007 - KAMP 2007!!!
Odhajamo na Kamp z misijonom 2007 v Strunjan. Polni pričakovanja, priprave so bile zanimiv in razburljive, jutri pa spet gre zares. Strunjan in Piran, prihajamo! (Upam, da se vidimo - tudi, če niste prijavljeni, ste vabljeni, da se kdaj oglasite. Info na www.prepih.org)

21. jun 2007 - Divji junij, okrepljena zasedba

Vau, ta junij je pa res šus.. Koliko vsega se je že zgodilo! Bom čisto kratek, moje bistveno sporočilo je, da se odpravljam na dopust, da se mejte fajn, jaz se bom tudi probal met maksimalno, hkrati pa bom ta čas počitka izkoristil za nove navdihe. To so pač stvari, za katere si je treba vzeti čas. In jaz si ga že dolgo nisem. No pa še ta novica je, da bosta na Kampu z misijonom v Strunjanu z nami še Darja (spremljevalni vokal) in Mateja (klaviature). Meni se zdi zelo obetavna zasedba + repertoar bo osvežen z novimi slavilnimi pesmimi. Naj bo to še dodatna spodbuda k odločitvi, da se vidimo na Kampu! www.prepih.org

29. maj 2007 - Novi borec med nami
Danes se je zgodila dovolj pomembna stvar, da sem se spravil takoj pisati. Rodil se je moj četrti nečak. Tobija mu je ime. Baje ima črne lase in modre oči. To mi je povedala ta starejša nečakinja. Pa sem moral to napisat. Ker včasih se še spomnim, da bi kaj napisal tu gor, ampak ne pridem do računalnika, potem pa pozabim. Zdaj pa, ko sem že enkrat pri pisanju, bom pa še malo napisal, kaj se kaj dogaja, hehe.
Ravnokar usklajujemo podrobnosti za srečanje v Slovenj Gradcu. Pripravljamo se že na Kamp. Zasedbo glasbenikov bomo okrepili z nežnejšim spolom, imen še ne morem izdati, ker še nič ni fiksno. S Prepihom že delamo plane za sezono 07/08 in kot kaže bo pestro. Z bendom pa se zadnje čase vidimo zelo redko, ker smo vsi zelo zasedeni.
Jaz pa sem se spet malo bolj posvetil faksu, da opravim še preostale obveznosti pred magisterijem. Vsaj na šestih frontah sem... In to me izčrpava... Še vedno mi odmeva po glavi, kaj je povedal Paul Baloche v intervjuju (majska izdaja Svetnikovega spletnega mesečnika): da išče načine, kako bi poenostavil življenje in da je prezaposlenost nasprotnik intimnosti. Vsi pa v resnici hrepenimo po intimnosti z Bogom in tudi on to pričakuje od nas. Iščem rešitve v tej smeri in skušam balansirati vse skupaj. Zadnje dva dni mi ne uspeva, po pravici povedano. Bom jutrišnji dan posebej posvetil temu in dal vse od sebe, Bog pa bo tudi naredil svoje, sem prepričan. Želim tudi vam isto.

26. apr 2007 - "Ali je za Gospoda kaj pretežko?"
Z veliko zamudo sem objavil aprilsko izdajo spletnega mesečnika 'Slavim, torej sem' - napovedani intervju s Timom Hughesom. Ne obrača se vedno vse tako, kot bi si želeli, pa sem prepričan, da je bolje tako (čeprav dostikrat pozabim:). Nisem se še nič oglasil po naši drugi postojanki s Prepihom po Sloveniji. Bil je lep večer v Ljubljani in tukaj je že nekaj vtisov obiskovalcev:

- Sabina, Tolminsko: Bilo mi je ful všeč, da je veliko glasbe in ko so prinesli Najsvetejše med nas, to mi je bilo zelo dobro. Pa tudi film o kampu. So res pokazali, kako je bilo zanimivo. Človeka kar zamika, da bi tudi sam šel tja.

- Benjamin, Vipavski križ Zdelo se mi je super, sploh reklama za kamp. Žal se ga ne bom mogel udeležit, ker bom takrat že več tisoč kilometrov proč, v Peruju. Fajn se mi je zdelo, ker je bila molitev in Jezus tisto osrednje. Jezus med nami, kar nas povezuje in združuje. Sem pa me je preko mail-a povabila prijateljica in sem si vzel čas. In tudi skupina Svetnik, super so, vsa pohvala. Molitev v obliki slavljenja mi je že blizu zaradi kapucinov. Močna mi je vedno znova, ko jo doživljam, sploh Jezusa blizu, ki je res ob nas.

- Vesna, Koroška Zelo mi je všeč ta ulični misijon Prepih. Predvsem zaradi tega, ker mamo tudi svojo skupino Pridi, v kateri delamo nekaj podobnega. Hodimo v tujino in pojemo po ulicah, oznanjamo in zbiramo denar za revne misijone. Tukaj je fajn, ko vidiš tudi druge ljudi, ki počnejo podobne stvari. In to je zame pravi način.

- Irena, Rimske toplice Za ta večer sem izvedela preko od prijateljice Darje, ki je bila lani na kampu v Strunjanu. Resnično mi je bilo zelo všeč, nasploh slavljenje Svetnik-a. Poleg tega nam je Darja priskrbela cd slavljenaja iz lanskega kampa in smo veliko že poznali in se preko posnetkov že navadili na ta način molitve... Ampak, ko še vidiš ljudi, ki resnično hodijo za Gospodom, to je največji užitek. Da jih vidiš. In ravno to daje tudi tebi pogum, da hodiš naprej. Zelo mi je bilo všeč, pesmi in Tomaž Kete,... Resnično super!

Pa seveda še fotogalerija, za katero je tokrat poskrbel Slavko (hvala, stari!): http://slavkoc.moj-album.com/album/7367873/

Še vedno berem Abrahamove zgodbe - počasi, vendar vztrajno ;) - in danes sem se ustavil ob zelo močnem stavku, ki ga je Bog izrekel Abrahamu, ko ga je obiskal: "ALI JE ZA GOSPODA KAJ PRETEŽKO?" (1Mz 18, 14)
Se zavedamo tega? Ne podcenjujmo Boga.. Se mi zdi, da ko se bom tega zares zares zavedel, se mi bo spet čisto spremenilo življenje.. Komaj čakam! :)

7. apr 2007 - Blagoslovljeno
Moje prejšnje sporočilo od začetka zveni skoraj tako, kot da je vstajenje odvisno od nas. No saj drugi del potem prevaga, ampak to me je danes preblisnilo. Pri vigiliji me je danes navdušil Abraham. V Svetem pismu je toliko dobrih oseb, da kar sproti pozabljam, kako enkratne življenjske zgodbe so imeli. Skratka Abraham - neverjetno, kako zaupanje pa je imel ta tip! Noro. Zdaj se bom v Svetem pismu posvetil njemu, ker sem ugotovil, da me zelo močno nagovori, ampak ga premalo poznam. Če samo tri stvari omenim. Bog ga pokliče in ga pošlje v popolnoma neznano in mu obljubi neverjetne stvari (1 Mz 12) . In gre. Ena izmed obljub je bila, da bo iz njega naredil velik narod. Abraham je star 99 let, Sara 90, pa še nič otrok. Ampak zaupa in dela po Božjih navodilih (1 Mz 17). Naslednje leto se jima rodi sin Izak. In ko je Izak star 12 let, Bog naroči Abrahamu, naj mu ga daruje v žgalno daritev (1 Mz 22). In on gre, kot mu je naročeno. Jaz si tega sploh predstavljati ne morem. Ampak vse te zgodbe me tako jasno učijo, da se splača poslušati in izpolnjevati Božjo voljo, četudi se nam marsikaj zdi nerazumljivo ali celo noro. Sam sem dostikrat v podobnih situacijah (sicer niti približno tako ekstremnih kot Abraham), no pa saj je vsak, ampak včasih me iz tira spravi že, če kaka malenkost ni po mojih predstavah. Po drugi strani pa tudi vedno bolj rastem v zaupanju in (tako kot sem napisal že včeraj) verjamem, da mi Bog pripravlja nekaj dobrega. Mogoče zgleda, kot da sem zašel s prvotne teme glede vstajenja, ampak ne. Abrahama sem hotel uporabiti zato, ker mislim, da je on dober primer, kakšna bi naj bila naša vloga. Res, da je odločitev, ali se bomo danes 'zbudili', naša. Ampak sami itak ne moremo nič. Vse to je možno le z Božjim usmiljenjem. Naša bistvena odločitev naj bo, da vse, kar smo in kar 'imamo', izročimo Bogu, od kogar tako ali tako vse to prihaja. Ravnokar prevajam intervju s Timom Hughesom, ki je izdal novi album z naslovom "Holding nothing back". Naslov pove, kaj je skupno sporočilo pesmi: izročim ti vse, ne zadržujem ničesar. Pravi, da smo v takih časih, da malodušno in ravnodušno slavljenje ne velja nič. Potrebna je drznost in strast. Ali vse ali nič... Kaj pravite? Meni to že par let prihahaja vedno bolj do živega.. Če Abraham ne bi šel na vse ali nič, ne bi bilo izraelskega ljudstva, po katerem je prišlo odrešenje za vse nas. Če Jezus ne bi šel na vse ali nič, ne bi bilo odrešenja.. Kaj pa mi - smo tisti, po katerih lahko prihaja Božje kraljestvo? Blagoslovljeno veliko noč!

6. apr 2007 - Veliki dnevi
A veste to, da je naš komad "Zbudi se" neke vrste velikonočna pesem? Ima vstajensko vsebino, kliče človeka, da 'vstane od mrtvih' in živi svoje življenje v skladu z Božjo zamislijo. Naj izpolnjuje največjo zapoved, ki nam jo je dal Bog: "Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. Druga pa je tale: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh dveh ni nobena druga zapoved." (Mr 12, 30-31) To je lahko vstajenje za vsakega izmed nas vsak dan v letu. Prvič sem to pesem javno zaigral menda v domači župniji v Račah pri maši na veliko noč pred šestimi leti. Zanimivo, kako sem takrat samozavestno stopil do našega župnika z besedilom, da naj ga prebere in oceni, če bi lahko tole zapel pri velikonočni maši. Mislim, da takrat še nismo tako igrali pod imenom Svetnik, bili pa so to začetki. Ja res, ker se spomnim, da sem se šel potem h gospodu žunpiku posvetovati tudi glede imena skupine. Kar dolga pot je že. In zanimiva. In razburljiva.. Sploh ko se pojavijo turbolence - take in drugačne. Sem že mislil včasih, da se bo pa zdaj počasi umiilo - evo, pa so spet tu. Ampak veste kaj, glede na dosedanje izkušnje verjamem, da nam Bog pripravlja nekaj boljšega, večjega. Me že prav zanima, kaj ;). Veliki petek je danes. Jezusovo križanje. "I'll never know how much it cost to see my sin upon that cross." Bog, ki drži v rokah cel svet, celo vesolje, vse kar je bilo, kar je in kar še bo - On sam se ukvarja tudi z mano? Poglejte to sliko:

Jaz se na to ne spoznam, razlagal mi je naš bobnar Aleš, on je fizik. Enkrat so v vesolje poslali satelit, zelo zmogljiv teleskop, da bi videli čimdalje, kar jim na zemlji preprečuje atmosfera. In dobili so to osupljivo sliko. Bom kar Aleša citiral, kaj pravi, da je to: "Same galaksije, vsakršnih oblik in barv. In ena taka izmed tudi ne vem koliko stotin milijard galaksij je naša. In vsaka od teh stotin milijard vsebuje na milijarde zvezd, kakršno je Sonce in vsako sonce ima morda planete.... Hehe, ni konca... :))" Ni to fascinantno? No začetek mojega maila v odgovor Alešu je bil potem: "Uuuuuuuuuuuuuuu mater!!! Kaka dobra fotka!!" :) Če pa je to vse tako nepredstavljivo in neskončno. Da dobim še kar večji rešpekt pred Bogom. In veste kaj pa je še bolj osupljivo in fascinantno od tega? Ta veliki vsemogočni Bog se kljub takim prostranstvom ukvarja z nami, ki smo tako majhni (in smešni, ko si mislimo, da se celi svet vrti okrog nas), celo z mano osebno in z mojimi najmanjšimi problemi! In ne samo to - življenje je dal za nas, za mene, za tebe. Dobra tema za velikonočno razmišljanje? Meni se zdi, da ja ;)

13. mar 2007 - Po prvi postojanki
Predvidevam, da razumete, da redki vpisi ne pomenijo, da se nam nič ne dogaja, ampak da se dogaja toliko, da ne uspem pisati. Zanimivo, kake dneve izbiram za vpise v ta 'blog'. Prejšnjič sem praznoval jaz, danes pa ima rojstni dan moj svak pa sosed pa en bivši sošolec. Eh že trosim neumnosti. Grem k stvari. Nič se še nisem javil po Prepihovi prvi postojanki v Račah. Ko sem razmišljal, kaj naj napišem, sem sklenil, da nima smisla, da karkoli dolgovezim in opisujem, ampak da vam raje postrežem z vtisi obiskovalcev (mogoče najdete tudi svojega). Povem lahko samo to, da smo bili organizatorji zelo veseli lepega obiska mladih od blizu in daleč in seveda dobrega odziva in sodelovanja. Skupaj smo doživeli nepozabne trenutke z in pred Jezusom. Sveti Duh je bil neverjetno aktiven (mimogrede, vabim k branju novega prispevka o slavljenju: Sveti Duh - najboljši 'worship leader'). Hvala vsem. No zdaj pa res, vtisi drugih prisotnih:

- Barbara, Šentvid pri Grobelnem: "S prijatelji smo danes zato tu, ker smo slišali povabilo na radiu Ognjišče. Vesela sem, da sem danes z vami, krasno je. Žal nam je, da nas ni bilo lani na kampu z misijonom v Strunjanu. Film je bil zelo prepričljiv, in pričevanja s kampa – Bog res kliče, in če hoče, da greš, kliče tako dolgo, da te spravi zraven."

- Urška, Gornja Velka: "Nimam priložnosti bolj pogosto se udeleževati takih dogodkov, v naši župniji se še nič v tej smeri ne premika. Super je bilo, stali smo, peli, slavili, skupaj smo bili res eno, brez pretvarjanja, in adoracija vmes...ja, paše, za dušo."

- Nejc, Slivnica pri Mariboru: "Namesto mladinske skupine smo se odločili priti na ta slavilni koncert. Zelo vredu. Svetniki so pričarali krasno vzdušje, fajn, mirno. Ja, malo so res spremenili glasbo, odkar v Prepihu igrajo. Čisto nekaj posebnega, nekaj drugačnega, sploh pričevanja o kampu."

- Sašo, Šentvid pri Grobelnem: "Najlepše je druženje v Božji besedi in čudovitem petju, to pogrešam danes. Zelo prepričljivo in priporočljivo!"

- Jasna, Kamnica: "Tu sem, ker me je po domače rečeno 'matral firbec'. Nisem bila še na čem podobnem, skupino Svetnik spremljam že dolgo, odkar so šli v te (slavilne) vode, pa jih še nisem slišala, zanimalo me je pa tudi, kaj se dogaja na Prepihu. Sodeč po posnetku s kampa vidim, da so se imeli res krasno, če je pa bilo res, pa ne vem. Moram reči, da me to slavljenje še ni čisto potegnilo, imam še malo zadržkov. Predstavljala sem si vse bolj 'afriško' – vsi plešejo, pojejo, roke gor, tega še ni. Je vseeno malo bolj slovensko, še zadržano, tipajoče, ker ljudje še ne poznajo, ampak jih vidim, da sprejemajo, da prijemajo. Adoracija sredi koncerta mi je bila tudi všeč, prav pasala je v kontekst."

- Jure, Orehova vas / Slivnica pri Mariboru: "Super. Te zvrsti glasbe pri nas še nisem srečal, v tujini pa, recimo na srečanju v Kolnu. To je super, nekaj novega tudi pri nas. Dotaknile so se me delavnice s kampa, dobrodelnost, dobil sem tudi nekaj idej za svoje delo na oratoriju in v domači župniji."

- Franc, župnik v Framu: "Sem malo starejši in imam svoj pogled, malo sem imel težav, ampak sem se kar vživel. Češčenje, Najsvetejše, to je bilo idealno. Glasba je pa bolj za mlade, mi ni najbolj pri srcu, imam raje klasično glasbo. Moral sem se skoncentrirati na besedilo, besedila so pa globoka. Priporočam mladim, jih imam tudi danes s sabo. Saj tudi Medžugorja nisem takoj sprejel, ko pa sem enkrat šel, sem se pa spremenil, sem res poglobil svojo vero. Marijo sem prosil in zdaj res več molim, tudi za našo mladino."

Za konec samo še vabilo - vidimo se 12. aprila v Ljubljani, kjer bo 2. postojanka Prepiha po Sloveniji. Več info boste kmalu našli med našimi dogodki.
OK, še fotke:15. feb 2007 - Za rojstni dan vam podarjam
Danes imam rojstni dan in sem se odločil, da je treba nekaj narediti. Nekaj moram častiti. Kot nalašč se je naš založnik sedaj odločil, da bomo razprodali še zadnje izvode našega prvenca po noro nizkih cenah. Mi pa smo ob tem še izdali še limitirano zgoščenko s posebnimi vsebinami (video, note, akordi, screensaver...). Sedaj dobite ta 2 CDja za polovico cene, ki jo je imel naš CD prej v trgovinah. Upam, da vam je darilo všeč. Svetujem pa, da POHITITE! Hitro preglejte ponudbo v naši trgovinici. Moji ljubljanski kolegi so rekli: "To je pa čist prepocen!" Hehe, meni se tui zdi tak ej :)

9. feb 2007 - Opazil sem spremembo
Prejšnji teden sem zbolel. Pravzaprav smo zboleli skoraj vsi povrsti v bendu. No pa sem zato imel več časa za razmišljanje in pisanje za spletno stran. Nastal je februarski prispevek za mesečnik o slavljenju. Opazil pa sem eno veliko spremembo pri sebi, ki bi jo rad delil z vami. In sicer gre za moj odnos, pristop do Boga. Zdi se mi, da sem ga vedno spraševal za nasvet bolj v smislu "Kaj naj naredim? Kako naj se odločim?" Vse lepo in prav, ampak mislim, da je bilo pri tem premalo prostora za Božjo voljo. Zdaj, ko slavljenje počasi prodira v vse kotičke mojega duhovnega življenja, pa sem začel opažati, da sem se sam od sebe na Boga začel obračati na drug način, in sicer bolj v smislu "Kaj pričakuješ od mene? Pokaži mi, kaj Ti delaš in kje je tu moje mesto." Čutite razliko?
Nisem siguren, da je to možno iz teh nekaj besed, ampak jaz sem jo občutno zaznal, kljub temu da sem šele na začetku. In je lepo. Počutim se tudi bolj koristnega :). Ne bi več veliko razpredal o tem, ker je tudi zame novo. Vem, da me je Bog odločilno vodil tudi prej, ampak moj odnos do njega je bil manj odprt in zaupljiv. Zdaj je vse skupaj veliko bolj obetavno. Po drugi strani pa tudi bolj tvegano. Ker nikdar ne veš, kaj lahko pričakuješ od Svetega Duha. Kolikor imam izkušenj, zelo rad preseneča. In jaz se mu dajem na razpolago - če nisem nor? Saj Bog ima tudi smisel za humor, take so moje izkušnje :). Torej ne, nisem nor, zato ker v vodenju Svetega Duha vidim veliko večjo sigurnost kot pa v lastnih ali katerihkoli drugih človeških načrtih in vodenju. Presenečenja pa so pač del tega, zato ker mi pač ne vemo vsega, kar ve Bog. Zato se le pustimo presenečati. Se strinjate?
Dober zgled, kako se moramo pustiti presenetiti, je v evangelijo prejšnje nedelje (Lk 5, 1-11). Simon Peter je Jezusa najbrž prvič videl, ampak na njegovo željo, mu odgovori: 'Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli, a na tvojo željo bom vrgel mreže.' Pozabil mu je reči še, da se zdaj podnevi pa sploh ne lovi rib :). No in takoj sledi rezultat tega, da se je Simon pustil presenetiti: "In ko so to storili, so zajeli veliko množino rib, tako da so se jim mreže začele trgati". Mislim, da so te besede že same brez mojih dodatkov dovolj spodbudne. Zdaj pa jih preizkusimo v vsakdanjiku.
Aja, če ima kdo kake komentarje na moje pisanje, so zelo dobrodošli v Svetnikovi knjigi gostov ali na mail.

20. jan 2007 - Prosta sobota
Danes sem imel prost dan, bi se lahko reklo. Ni prav pogosto take priložnosti. Dopoldne sem preposlušal tri fajn plate, ki sem si jih v četrtek sposodil od prijateljev v Ljubljani. Ena je bila Brenton Brown - Everlasting God. On je avtor pesmi "Pridi Sveti Duh luč srca". Odličen album, brez pripomb, super slavilne pesmi, dobra produkcija. Najbolj pa mi v oči pade napis na eni njegovi sliki v knjižici: "povabite ljudi v slavilno okolje in opazujte, kaj se bo zgodilo." Joj, eni komadi res izstopajo, mater so dobri. Zdaj sem si ga dal spet na slušalke. Da ne motim Dominike. Danes je prišla domov s slabimi novicami.. Ampak se prebijava. Prej sem še pisal odgovore na vprašanja za članek v Sončni pesmi. Fajn so take stvari, ker me prisilijo, da neke stvari znova premislim in jih zapišem. Tako sem na primer tokrat po dolgem času pisal o pesmi Posvečeno ime, ker bojo note te pesmi objavljene v reviji. In ravno v tem komadu so verzi, ki so mi danes prišli prav. "Ti daš in vzameš vse... Posvečeno bodi tvoje ime" - ne glede na vse, ko se imamo najlepše in ko se je treba soočiti s težavami. Te pesmi pomagajo. Zapoješ si nekaj verzov in se povežeš s Stvarnikom. Pokličeš Svetega Duha in vojsko angelov.

2. jan 2007 - Kje bomo iskali v 2007?
Če si priznamo ali ne, mi vsi iščemo srečo. Včasih bolj in včasih manj uspešno. Posebno zdaj ob novem letu sta besedi "sreča" in "srečno" zelo pogosti. Vsi nam želijo srečno 2007. Zelo lepo. Sreča je res zelo pomembna. Ampak kje jo pa najdemo? Kje jo iščemo? Mogoče je ta čas tudi ravno pravi, da znova premislimo ob teh vprašanjih. Jaz se vedno znova ustavljam ob njih. Sicer pa - kako naj človek kvalitetno živi, če se ne sprašuje o smislu, o tem, kaj je vredno, kaj je dobro, kaj osrečuje? Potem lahko živiš samo tja v tri dni ali pa živiš in delaš samo to, kar ti nekdo drug reče. Tudi če slepo delamo dobre stvari, to ni dovolj.
Tudi jaz vam v imenu skupine Svetnik pa v svojem in Dominikinem imenu želim srečo v 2007. Ob tem pa predlagam, da premislimo tri stvari:
- Kaj so naše prioritete v življenju? Ali se moje izgovorjene prioritete ujemajo z mojimi dejanskimi prioritetami, ki jih izražam z življenjem?
- Kje iščem srečo? Kje iščem smisel? Kje iščem Boga? V pomoč nam bo nedeljski evangelij Lk 2,41-52: kje sta Marija in Jožef našla Jezusa? In za spodbudo še Pavlove besede Korinčanom: "Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato slavite Boga v svojem telesu!" 1 Kor 6,19-20
- Znam reči DA in ta da uresničiti? Znam reči tudi NE zavoljo prvega DA? Si znam vzeti čas za prioritete, za katere sem se odločil? Si vzamem čas za intimnost z Bogom? Si vzamem čas za družino in prijatelje?
Z zamudo še za vse obiskovalce www.svetnik.net ena voščitka in gremo novim avanturam naproti:


11. dec 2006 - Po fajn vikendu
Očitno mi bo to postala navada, da prispevke za to rubriko pišem pred šesto uro zjutraj. Vikend je bil kar pester. V soboto smo se dobili z ekipo Prepiha v Portorožu pri Tomažu. Pridružil se nam je tudi Timotej iz Nove zapovedi, ki je bil z nami v Londonu. Je bilo prav fajn skupaj z njim vodit slavljenje. Zadnje čase ugotavljam, kakšna vrednost je, da imaš okrog sebe ljudi, ki podobno mislijo kot ti, ki imajo sicer različne darove, ampak isto strast v srcu. In ki so dovolj nori, da se skupaj z njimi spustiš na avanturo. Ko sem že pri avanturah, pa je moja prva avantura zakon. Na vsaki avanturi je sicer veliko preizkušenj, ampak če nanjo povabiš tudi Boga, je skrb veliko manjša in veselje veliko večje. No v Portorožu smo se imeli fajn. Ne bi še preveč oznanjal, kaj je pred nami, ker ne vem, kako se naj tega zdaj lotim. Zaenkrat samo tole, da Kamp z misijonom spet bo! Rezervirajte prvi teden v avgustu! Mogoče bo kaj več razkritega v jutrišnjem intervjuju na Radiu Ognjišče ob 22. uri v oddaji Sončna pesem.
Tako, zdaj pa današnji avanturi naproti (pravzaprav se je že začelo). Pridi Sveti Duh!
Pa še dve fotki iz Londona. Prva s Timom Hughesom in Alom Gordonom in druga z londonskim policajem ;)


4. dec 2006 - Srečanje s Timom in Alom - London #3
Iz spominov na London izstopa še srečanje s Timom Hughesom in Alom Gordonom. V torek nam je uspelo, da sta si vzela 20 minut za nas. Povprašali smo jih nekaj konkretnih vprašanj, kako oni delajo in prosili za nekaj nasvetov. Po tem pogovoru in vsem tem, kar sem doživel na HTB, sem imel občutek, da smo na pravi poti. Po eni strani torej olajšanje in potrditev, po drugi strani pa sem še bolj začutil odgovornost za to, kar delamo in kar je še pred nami. Ampak sem še bolj prepričan v Božje vodstvo. Nekaj sem si močno zapomnil v zadnjem letu: če kličem Svetega Duha, bo res prišel. On je tu, sprejeti ga moram, poslušati, gledati, črpati iz njega. Bog nas jemlje zares. "Ti si ob meni" - tudi takrat, ko te ne čutim, ko se mi zdi, da te ni. To sem večkrat povedal v zadnjih dveh letih na koncertih, ampak zares začutil pa sem to šele pred kratkim. Mati Tereza baje 20 let sploh ni čutila, da bi bil Jezus ob njej. To so videli iz njenih dnevniških zapiskov. Ni to noro? 20 let! In ona je vseeno vztrajala in delala in molila. To me žene naprej čez vse ovire..

29. nov 2006 - WorshipCentral sobota - London #2
V petek je po pristanku v Londonu sledil še pub in nastanitev pri Josipu in Matetu. Tisti angleški pubi so se mi prav fajn zdeli, ker smo se tam največ pogovorili o naših projektih in osebnih stvareh. No Josip pa Mate sta pa bla res super gostitelja, se jima še enkrat zahvalim tukaj. Z Matjažem, Tomažem in Timotejem smo spali v dnevni sobi, kjer sem imel tudi dostop do spletne pošte, da sem lahko pisal moji ženi. Sobota je bil naporen dan. Od jutra do večera worship worship worship.. Še med lunch-pavzo je bil program. Ko smo se ob prihodu na HTB registrirali in vstopili v cerkev, me je začela kar evforija preplavjati, ker sem se spomnil doživetij v Londonu pred dvema letoma. Vse je bilo pripravljeno seveda v nulo. Kako je ta cerkev opremljena, vam raje sploh ne začnem razlagat, upam, da se bo na slikah kaj videlo. Jutranje slavljenje pod vodstvom Tima Hughesa in benda je bilo super. Takoj sem padel not. Najbolj se spomnim prvega komada "Almighty God in everyway you are above and beyond understanding..." Sledil je prvi govor/predavanje Ala Gordona. Nejgove zapiske si lahko pogledate na tej povezavi, ampak žal tam ni zajet njegov humor in energija, s katero govori. Res je faca. On vodi slavljenje na Holy Trinity Bormpton že več kot pel let se mi zdi. Čez cel dan je bilo veliko molitve, slavljenja.. Med pavzo smo skočili do Japonca po hrano; kaj se je dogajalo drugi dan z mojo prebavo, pa vam raje ne izdam. No saj ne vem, kaj je bilo krivo.. V popoldanskem času so sledili 3 seminarji, vsak je lahko izbral 2. Ker nas je bilo več, smo slišali pravzaprav vse tri. Najboljši je bil o pisanju pesmi, ki ga je vodil Tim Hughes. Zelo zanimivo je znal prikazati, kako dejansko nastajajo dobre pesmi in kaj pomeni biti odprt za Svetega Duha. Zvečer se nam je pridružil še Matt Redman. Od njega se najbolj spomnim, da je povedal, da ko je prvič slišal Tima igrat Here I am to worship, si je mislil, da s tega fanta že nič ne bo. Drugače pa je govoril veliko o črpanju iz tradicije. Večer se je seveda zaključil z močnim slavljenjem; predstavljajte si kaka slavljenja so bila to: okoli 800 voditeljev slavljenja, glasbenikov in slavilcev, cela cerkev poje na ves glas, posebno vzdušje pričarano tudi z lučmi, na pravih mestih se bendu pridružijo še orgle... Pravzaprav se ne da opisat tega, kar bi rad - ne vem, zakaj sem sploh začel :). Po uradnem programu pa je sledil še pub, hehe..

26. nov 2006 - "How great is our God" - London #1
Sploh ne vem, kje naj začnem. Zdaj se mi poje samo: "How great is our God, sing with me, how great is our God, all we see, how great, how great is our God!" Ker je toliko vtisov, bo najboljše, da jih napišem v več delih. Začnimo z odhodom v petek. Z našim kitaristom Matjažem sva se zgodaj popoldne odpravila na pot proti Brniku, kjer se je zbrala cela slovenska odprava: Mitja, Špela, Tomaž, Timotej in Martina. Vzlet fajn, bolj razburljiv pa je bil pristanek, ker je v Londonu deževalo in po pravici povedano, mi je bilo na koncu že malo slabo.. Ampak to je menda nekaj čisto normalnega, hehe. Vsak do zdaj me je vprašal, zakaj smo sploh šli gor. Verjetno zanima tudi vas. Torej v Londonu se je prejšnjo soboto odvijala konferenca WorshipCentral, 'šole' slavljenja, ki jo vodi Tim Hughes, znan predvsem po največjih slavilnih 'hitih', kot so Prečudoviti (Beautiful One), Tu sem da te hvalim (Here I am to worship), Ogenj ki žge (Consuming fire) in drugih. V ponedeljek in torek pa smo se udeležili Alpha EMEA Week-a. To pa je bila mednarodna konferenca za tiste, ki peljejo ali začenjajo tečaj Alpha. Nas, ki smo se odpravili, pa vse te interesne točke združujejo v društvu Prepih - potujoči misijon.
Moram končat, bom jutri nadaljeval, upam. Samo to še. Danes je nedelja Kristusa kralja. Odlična priložnost, da se spet vprašam, kdo je za mene kralj? Koga slavim? »Kaj je resnica?« Jn 18,38 Kaj je zame resnica, kaj je moje vodilo, čemu sledim? Zdaj sem se pa spomnil drugega slavilnega 'hita', ki sem si ga v Londonu vsako jutro pripel v kuhinjo, kjer je že Tomaž kuhal čaj: "I'll stand with arms high and heart abandoned in awe of the One who gave it all..."

15. nov 2006 - Vroče je bilo v Kopru
Po poti do Kopra so tekle težke debate, naš kitarist Matjaž pa se ni dal motiti in je pridno študiral zgodovino jazza. Se mi zdi ful zanimivo, kaj morajo znat. V množici posnetkov morajo vedet, kdo igra kateri inštrument in njegovo biografijo. Jah mi smo pa morali vedet, kaj je kateri pedagog naredil in za kaj se je zavzemal. Skratka Partner nas je udobno pripeljal do koncertnega prostora in tam presenečenje. Tomaž in ekipa so odlični organizatorji in zelo gostoljubni ljudje. Velik oder, fajn luči, super sound, prijetni ljudje, pedenali so nas od spredaj in od zadaj. Pa še malo bolj toplo je bilo kot v Mariboru, predvsem pa ni pihalo - Bogu hvala! To je bil pravzaprav naš prvi zaresni slavilni koncert. In bilo je prav dobro. Mislim, da se je nekaterih prav močno dotaknilo. Saj tudi meni so šli parkrat kar mravljinci po hrbtu. Ampak največ je vredno tisto, kar smo medtem povedali Bogu in kar je On povedal nam. In če nas je to pognalo naprej. Mene je. Spet sem bolj močno začutil svoje poslanstvo. Po slavljenju je sledilo druženje ob kostanjih, v lepi kapelici društva Jadro pa je bil z nami Jezus. Iskreno povedano, še pred pol leta mi je bilo to povsem tuje, zdaj pa ne morem opisat, kako lepe trenutke sem že preživel pred Jezusom. Ampak tudi hude. Še zdaj pa molim, naj se mi razodene. Da bi ga rad videl. Naj ga spoznam. "Vsak kdo prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo." (Lk 11,10) To je bilo tudi na prvem listku z Božjo besedo, ki sem ga potegnil v Kopru. In tako mi je Bog pred nekaj minutami tudi poslal zelo lepo melodijo za novo pesem. Je že posneta, da je ne pozabim. No, na koncu, pred odhodom domov iz Kopra, pa me je Jezus spomnil še tole: "jaz sem z vami vse dni do konca sveta." (Mt 28,20)14. nov 2006 - Crknil Svetnikmobil
V soboto smo se z Alešem in dvema Matjažema odpravili v Koper. Zgodba se je začela že dopoldne, ko sem šel po kombi, ki smo ga rezervirali že vsaj mesec dni prej. To je tisti star rdeč kombi, s katerim smo se že večkrat odpravili na pot. Ampak tokrat: slab kilometer od najemodajalca mi je kombi že crknil na semaforju. Hvala Bogu, da je bila na drugi strani križišča avtobusna postaja in do nje rahel klanec. Sledilo je čakanje serviserja na mrazu in ko so mi končno usposobili kombi, sem se seveda odločil, da ga peljem direktno nazaj. Začuda sem ob vsem tem ostal miren (mogoče od mraza, bolj verjetno pa od molitve) in sem bil hvaležen za to znamenje. Veliko huje bi bilo, če bi nam crknil nekje po poti. Potem pa hvala mojemu atiju, ki nam je izpraznil, pripravil in posodil Peugeot Partnerja. Avto smo naložili do zadnjega centimetra, kitare smo morali celo zvezati, da niso padale po Matjažu. In veselo na pot! (Ko bom veliki, bom mel Peugeot Partner:) Nadaljevanje jutri...

10. nov 2006 - Včeraj v studiu
Dobro jutro! Šest zjutraj je, predno se odpravim na delo, pa bi rad še kaj podelil z vami. Za začetek eno misel iz jutranje molitve ob nedeljskem evangeliju. "Varujte se pismoukov, ki si želijo hoditi okrog v dolgih oblačilih in si želijo pozdravov ljudi na trgih ... in hinavsko opravljajo dolge molitve; ti bodo strože sojeni." Včasih se kar prestrašim. Če pa mene tudi večkrat zanese.. Moj Bog, pomagaj mi, da bom danes iskren, s tabo, sabo in ljudmi okrog sebe. Hvala za noč, fajn sem se naspal, kljub temu, da ni bilo dolgo. Blagoslovi vse, s katerimi bom danes v stiku... Mimogrede, za tole molitev ob nedeljskem evangeliju je kriv Tomaž Kete, primorski duhovnik, naš prijatelj iz Prepiha, ki tudi organizira jutrišnje martinovanje. Enkrat mi je dal lepo malo knjižico z nedeljskimi evangeliji za mlade. V njej na začetku piše predlog, naj vsak dan v tednu premišljujemo in molimo ob evangeliju prihodnje nedelje. Pa sem probal. In je super. Vsak dan znova me nagovori na poseben način, skoraj neverjetno. In v nedeljo pri maši veliko bolj doživim evangelij. Priporočam tudi vam! Če pa si slučajno zaželite te knjižice, pa ne veste, kako do nje, mi pišite na mail. Včeraj zvečer sem bil v studiu Ženko, zdaj pa sem si ravno dal izdelek gor... Super, nisem si mislil, da mi bo tako všeč. Malo še počakam, da vidim, če še kaj v miksu spremenima z Danilotom, ker včeraj zvečer je imel že polna ušesa vsega, jaz pa sem že tudi skoraj zaspal za mikrofonom, ko sva poslušala. No, potem pa bom dal kaki odlomek gor, da "okusite". Danes se še dobimo s fanti, da še malo zaružimo in dorečemo podrobnosti glede jutrišnjega slavilnega koncerta na martinovanju v Kopru. Upam, da bojo reflektori fejst greli, da nas ne bo preveč v prste zeblo. Pa še to! Čez en teden že gremo v London! Se že ful veselim, me kar razganja od pričakovanja. Ta teden smo izvedeli, da bo gost na Worship Central tudi Matt Redman! Tisti, ki ne veste, on je ful izkušen in priznan avtor in izvajalec slavilne glasbe, pri nas najbolj poznan s pesmijo "Vse kar biva" (priredbo je posnela skupina Mana). Upam samo, da bom sposoben čimveč absorbirat. Danes bo pa lep dan! Se vam ne zdi?

8. nov 2006 - Kaj bi brez žene in Svetega Duha
V ponedeljek me je klical založnik in mi ponudil snemanje pesmi, ki sem jo poimenoval kar "Dominikina pesem". To je tista pesem, ki sem jo napisal za Dominiko in ji jo zapel pri poročni maši. Ko sem v prejšnjem prispevku pisal, da bo kmalu priložnost, da jo slišite, si nisem mislil, da bo to tako kmalu. In jutri zvečer že grem v studio. Jaz tako rad opazujem in se čudim, kake nepredvidljive kombinacije dela Bog. Potem pa žal prehitro pozabim... Danes se je zgodila še ena čudovita stvar. Dominiki pojem tole pesem in se pripravljam za studio, pa mi Dominika pravi, da ona na DVDju s poroke v refrenu sliši zraven neki drugi glas in da lepo paše zraven (Dominika je seveda posnetek gledala že milijonkrat, hehe). Greva poslušat in veste kaj je bilo? Neki dojenček je v pravem trenutku spustil glas s pravo frekvenco in navdihnil Dominiko. Ne moreš verjet.. Hvala, Maj, Miha, ali kdorkoli si že bil! Hvala, Dominika! Hvala, Sveti Duh! Za konec še dva dobra razloga, zakaj BODIMO HVALEŽNI (sigurno jih še veliko več): 1. nič ni samoumevno in 2. hvaležnost obrodi odlične sadove - se splača;). Aha, Branko, hvala za priložnost!

2. nov 2006 - Nepozaben 1. julij
Dragi moji, na prvo julijsko soboto sva se z Dominiko poročila! Brez pretiravanja, tako lepega poročnega dneva si niti sanjati nisem upal. In naj že kar povem, da se s prstanom na roki počutim odlično. Super se počutim, ko se zjutraj zbudim ob osebi, ki jo imam najraje na svetu. Mislim, da je to že reklama za zakon, hehe. Vsekakor toplo priporočam. Zakrament zakona je močna stvar. Obljubiš si večno zvestobo in ljubezen, in to pred občestvom in pred Bogom.
Če se spomnim trenutka, ko sva stala pred oltarjem in sem moral izgovoriti zaobljubo, sem se takrat še bolj zavedel pomena in vrednosti zakona. Za večno! Veste kaj je to?! Pa kako lahko nekaj obljubiš za večno? 'Povprečnemu potrošniku' se danes to najbrž zdi nemogoče ali neumno. Jaz verjamem, da je možno. Ampak samo, če bo najina ljubezen trdna odločitev in če bova odprta za Božji blagoslov, ki nama je bil podeljen in obljubljen. Romantika mine, vse mine... sicer se naslednji trenutek lahko vrne, ampak vemo, v čem pa je prava trdnost. Ja, ravno ta evangelij smo bralil pri poročni maši: "Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi ter se zagnali v to hišo, in vendar ni padla, ker je imela temelje na skali" Mt 7,25. Jezus je trda skala, on obljublja, da bo vedno z nami, tudi ko/če ga ne čutimo. Močno upam, da nama bo uspelo graditi hišo na tem temelju.
Zdaj pa nazaj k romatiki. Pri maši je prepevala skupina Gloria (kdo jih ne pozna), po obhajilu pa sem še sam zapel Dominiki, in sicer pesem, ki sem jo napisal za to priložnost. Dotaknila se je vseh prisotnih in upam, da bo kmalu priložnost, da se tudi vas, ker jo bom posnel za naslednjo zgoščenko. No, za konec pa še nekaj slikic:2. nov 2006 - Svežeee
Nova usmeritev, okrepljena zasedba, nova spletna stran. Staro spletno stran smo že nekaj časa namenoma zanemarjali, saj smo se podali na novo pot in se preprosto ni zdelo primerno teh stvari pisati na stran, tematsko obarvano s "Kako v 10 dneh postati svetnik", kar prejšnja stran zagotovo je bila. Gotovo ste slišali ali vsaj opazili, da smo si po petih letih prvič vzeli čas za resen premislek in iskanje smernic za naprej. O celotni zgodbi in zorenju morda kdaj drugič, zdaj bi poudaril samo to, da smo se odločili, da se posvetimo slavilni glasbi in tako je obarvana tudi nova spletna stran. Rubrika, ki jo pravkar prebirate, pa je dnevnik, v katerega ne obljubim, da bom pisal dnevno (obljubim lahko edino, da tega ne bom delal:), vsekakor pa se bom trudil redno zapisovati aktualne dogodke, povezane s skupino Svetnik. Upam, da bo blog nudil bežen vpogled v življenje skupine in navdihoval tudi vas. Mi in vi smo tisti, ki bomo popeljali Slovenijo v slavljenje! Najprej pa vam bom postregel z najpomembnejšimi dogodki, ki so se zgodili letos poleti in bi jih bilo greh zamolčati.

© 2002-2010 Svetnik. Javna uporaba vsebin dovoljena s pridobljenimi pooblastili avtorjev. Optimizirano za IE5 in MF1. Avtor in urednik: TadejV, NiceWeb.