SLAVIM torej sem - Svetnikov mesečnik o slavljenju

Arhiv vseh člankov >

NOVEMBER 2007


IMATE NOVO SPOROČILO
Navodilo za vzpostavitev hitre širokopasovne povezave s Svetim Duhom

»Imate novo e-pošto.« »You'v got mail.« »1 prejeto sporočilo.« To najbrž vsi večkrat preberemo na monitorju. Ali pa vsaj na telefonu. Se spomnite, ko je bil edini možen dostop do svetovnega spleta z modemom za analogno telefonsko linijo s hitrostjo povezave 14 kb/s? Potem so prišli modemi 33,6 kb/s, pri 56 kb/s se je ustavilo in smo preklopili na ISDN telefonijo, napredovali na 64 kb/s, kmalu nato smo dobili ADSL in kabelski internet. Danes je 1024 kb downloada na sekundo skorajda standard. Marsikdo si seveda privošči že precej več. Z interneta lahko snamemo veliko količino informacij, in to v nekaj sekundah z enim samim klikom miške. Zakaj to pišem? Razmislite, če obstaja kakšna podobnost z našo povezavo z Bogom. Kako je s poslušanjem Boga?

Duhovni modem
V Pismu Galačanom Pavel naroča »živite v Duhu« (Gal 5,16) in naj poslušamo in se učimo od Boga (prim. Gal 1,12). Izaija pravi, da bomo slišali glas: »To je pot, po njej hodite.« (Iz 30,21) V Elijevi zgodbi beremo, da je bil »glas rahlega šepeta« (1Kr 19,10). Bog nam vedno govori. Vprašanje pa je, če imajo naša srca modem in programsko opremo, s katero lahko zaznamo šepetanje Svetega Duha in snamemo ta Božja sporočila. Običajno začnemo s 14 kb/s. Počasi in bolj malo. Ampak ko njegovo besedo ohranjamo in premišljujemo v naših srcih in redno izkušamo njegovo navzočnost, je to tako, kot da bi to našo počasno povezavo nadgrajevali v hitrejšo širokopasovno povezavo z Bogom.

Password za neomejen dostop
Jezus pravi »Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.« (Jn 14,26) Vau, to je obljuba. In če beremo dalje, nam Jezus zaupa skrivno geslo (password) za neomejen dostop: »Ostanite v meni in jaz v vas.« (Jn 15,4) Danes bi mogoče v tem našem kontekstu rekel »Ostanite online non-stop.« Kaj to pomeni v praksi? Da smo ves čas z Jezusom. Vsak dan, cel dan. To ne pomeni, da mora biti na našem dnevnem planu samo Jezus in ne bomo nič več delali. Ampak vse, karkoli počnemo, počnimo to z Jezusom. Res pa je, da si moramo vzeti tudi čas samo zanj. Bomo videli, zakaj in kako.

Toliko nepotrebnih skrbi
Poznate Marto? Ono Marto, sestro od Marije? No v glavnem Marta je povabila Jezusa in njegove učence k sebi domov. Medtem ko je bila ona ful zaposlena s pripravljanjem hrane in strežbo, je Marija sedla h Gospodovim nogam in ga poslušala. In Marta se seveda pritoži, ker to pa ja ni fer, da se ona tako trudi in skrbi, sestra pa ji nič ne pomaga: »Daj Jezus, ti ji reči, vidiš kaka je. Kaj ti je čisto vseeno?« Ampak kaj reče Jezus? »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te toliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila del, ki ji ne bo odvzet.« (Lk 10,41-42) Se prepoznamo v tej zgodbi? Marta predstavlja zaposleno, aktivno, ekstravertirano stran naše osebnosti, Marija pa introvertirano, 'poslušajočo' stran. Ta zgodba nas opozarja na nevarnost, da naše aktivnosti postavimo nad 'biti z' in 'poslušati' Gospoda. Jezus jasno pove, kaj je bolj pomembno. Niti služenje ne doseže vrednosti pripravljenosti biti v tišini in spoznavati Boga.

Ostanimo online
Dejstvo je, da nas zelo hitro in enostavno lahko vse zmoti. Sodobna družba zahteva doseganje visokih rezultatov, visoko produktivnost. Podlegamo temu? Skušnjava je lahko zelo prefinjena. Lahko se z vso vnemo posvečamo dobrodelnosti, pripravljanju mladinskih srečanj, slavljenj... Ampak ali si vzamemo tudi čas, da samo sedimo ob Njegovih nogah in ga poslušamo? In če se navežem nazaj na modeme in internet: ostanimo povezani. Povezava je lahko hitro prekinjena. Samo kabel iztaknemo ali izklopimo modem, pa je. Ali pa nismo pazljivi in virusi onemogočijo delovanje programske opreme. In če ne izpolnjujemo določb iz pogodbe o dostopu do svetovnega spleta, nas bodo odklopili in bo potrebno precej časa in truda, da bomo zopet vzpostavili povezavo. Ostanimo povezani s Svetim Duhom. »Ko bi danes poslušali njegov glas! Ne zakrknite svojih src.« (Ps 95, 7-8) Mimogrede: imate novo sporočilo!

Tadej Vindiš po članku Paula Balocheja »You've got mail« v knjigi "Inside out worship" (Matt Redman)


Za posladek pa še dve zanimivi izvedbi komada "Open the eyes of my heart", ki ga je napisal Paul Baloche:

- v izvedbi Michaela W. Smitha

- v izvedbi Oslo Gospel Choir


Arhiv vseh člankov >

V sodelovanju s:
 

© 2002-2007 Svetnik. Javna uporaba vsebin dovoljena s pridobljenimi pooblastili avtorjev. Optimizirano za IE5 in MF1. Avtor in urednik: TadejV.